Cijela Europa grca u rekordnoj nezaposlenosti

Europska unija i dalje je suočena s rekordnom nezaposlenošću i njezin gospodarski oporavak zasad ne rezultira odgovarajućim poboljšanjem stanja na tržištu rada, dok je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj nešto iznad prosjeka Unije, ali i manja nego u više 'starih' i 'novih' članica EU-a.

 

Najnoviji podaci statističkog ureda Europske unije Eurostata, objavljeni početkom ovoga mjeseca, pokazuju da je u EU više od 23 milijuna ljudi bez posla, što je nešto više od prosinca 2009. godine.

U redovnom izvješću EK o stanju gospodarstava zemalja koje žele pristupiti EU, Bruxelles je sredinom siječnja ustvrdio da se stanje na tržištu rada još nije značajnije popravilo, pa je nezaposlenost nastavila rasti ili se u najbolju ruku stabilizirala u zemljama kandidatima odnosno onima u procesu pristupa EU.

Hrvatska "lila"

Što se tiče Hrvatske, Bruxelles je naveo podatak o blagom padu stope nezaposlenosti u trećem tromjesečju prošle godine, sa 12,4 posto u drugom na 11,5 posto u trećem tromjesečju, što pripisuje poglavito sezonski uvjetovanim razlozima.

U prosincu 2010. najvišu stopu nezaposlenosti zabilježila je Španjolska, od 20,2 posto, a slijede Slovačka sa 14,5 posto, Irska s 13,8 posto, te Mađarska s 11,7 posto. Najniže stope, s druge strane, bilježe Nizozemska (4,3), Luksemburg (4,9 posto) i Austrija (5,0 posto).

Eurostat još nije objavio podatke za prosinac iz Estonije, Grčke, Latvije, Litve i Rumunjske, a od zemalja u okruženju Bugarska je u prosincu zabilježila stopu nezaposlenosti od 10,1 posto, Poljska 10 posto, Slovenija 7,8 posto, a Češka 7,7 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju prošle godine iznosila 11,2 posto, u drugom 12,4 posto, a u trećem 11,5 posto. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox