Cijene u Osijeku miruju, ali do kada?!

Analizom cijena očitanih ovog tjedna u osječkim supermarketima, portal supermarketi.info zaključuje da nije došlo do značajnijih poskupljenja ili pojeftinjenja u odnosu na zadnje očitanje s početka rujna.

Jedini važniji artikl koji je bitno pojeftinio u odnosu na zadnje očitavanje cijena je nebrendirani polutvrdi sir čiji je kilogram 9,15% jeftiniji nego prošli mjesec. Što se tiče trendova poskupljenja, značajniji smo uočili na bezalkoholnom piću 'Sprite' koje je skuplje u svim supermarketima na području Osijeka za čak 17,24%.

U očekivanju poskupljenja voća i povrća

Zanimljivo je, da u odnosu na prošlomjesečno očitanje cijena u supermarketima, još uvijek nema većih povećanja (ili smanjenja) cijena voća i povrća. Iako nismo skloni davanju prognoza, za očekivati je da će u slijedećim tjednima doći do osjetnog povećanja cijena tih artikala s obzirom na njihov sezonski karakter. To se ponajprije odnosi na svježe krastavce, tikvice i rajčice, dok bi u nadolazećim tjednima trebali pojeftiniti agrumi, ponajprije mandarine kojima sezona tek počinje, te naranče i limun.

Najpovoljniji Konzum

 Što se tiče povoljnosti cijena u supermarketima, tu je došlo do određenih promjena u odnosu na prošlomjesečno očitanje cijena. Kao što se iz grafikona ispod može vidjeti, Konzum u Osijeku i dalje drži prvo mjesto na ljestvici najpovoljnijih supermarketa, barem kada su u pitanju SuperKonzum prodajna mjesta. Zanimljiv je plasman Mercatora u Osijeku koji se skokom sa začelja liste pozicionirao na treće mjesto odmah iza Kauflanda. Plodine su uz Mercator u sredini ljestvice, dok su Interspar i Billa na začelju.

Razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice u Osijeku je 138,78 kuna, što je malo više  u odnosu na zadnje očitanje od prošlog mjeseca. U Zagrebu je ta razlika porasla za oko 25 kuna i iznosi 146,20 kuna. Sudeći prema tom parametru, u Osijeku ovaj mjesec imamo bolji balans cijena u supermarketima.

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox