Čobanković i poljoprivrednici sklopili "deal"

S predstavnicima udruga poljoprivrednih proizvođača dogovorena je isplata poticaja za ratarske kulture u iznosu od 1.950 kuna po hektaru, prvi dio poticaja od 900 kuna je isplaćen, a drugi dio od 1.050 kuna bit će isplaćen do kraja travnja, izvijestio je nakon završetka sastanka ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

 

Na sastanku ministra Čobankovića s predstavnicima udruga poljoprivrednika, koji nisu u prosvjedima, razgovaralo se o deblokadi računa poljoprivrednika, legalizaciji poljoprivrednih objekata, poljoprivrednom zemljištu, kapitalnim ulaganjima, plavom dizelu.

Sastanak je bio konstruktivan i došlo je do suglasja po navedenim temama, kazao je Čobanković. Dogovoreno je da se tijekom ovoga i početkom sljedećeg tjedna izmjeni pravilnik o visini početne cijene zemljišta u državnom vlasništvu u pravcu snižavanja početne cijene zakupa. Što se tiče kapitalnih potpora ostalo je za obradu još 800 zahtjeva i očekuje se da se to završi do kraja ovog mjeseca.

Ministar je istaknuo potrebu legalizacije objekata te će se organizirati sastanak s ministarstvima zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i ići će se u pravcu pronalaženja načina da se mali objekti do 30 uvjetnih grla legaliziraju po skraćenom postupku, a veći objekti uz projektnu dokumentaciju.

Za plavi dizel je dogovoreno da se povećaju dozvoljene količine za voćare, vinogradare, povrćare i proizvođače krumpira, a pokušat će s Inom vidjeti postoje li još neke mogućnosti kako bi se moglo utjecati da ne dođe do značajnijeg povećanja cijena plavog dizela.

Poljoprivrednici zadovoljni

Predstavnici udruga, koje nisu u prosvjedima, izrazili su zadovoljstvo sastankom napominjući kako probleme treba rješavati za stolom, odnosno u resornom ministarstvu. Na sastanku je bilo 26 predstavnika udruga. Predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić kazao je kako odlazi u Slavoniju reći da su dobili ono što su tražili i kako nema razloga da se ide na ceste u Osječko-baranjskoj županiji.

Predsjednik Udruge proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovec također je izrazio zadovoljstvo sastankom napominjući kako je velika pogreška onih koji prosvjeduju što nisu došli na sastanak te kako je mjesto za rješavanje problema Ministarstvo.

Na pitanje novinara hoće li sutra ići na sastanak s poljoprivrednicima koji prosvjeduju ministar Čobanković je rekao kako je sastanak bio danas u Zagrebu i kako su i oni bili pozvani. Teško je za očekivati da ću odlaziti direktno kod prosvjednika, jer bi tako ove ljude, koji su danas bili ovdje, učinio smješnim, kazao je. Bilo bi kontraproduktivno da idem na punktove na kojima se prosvjeduje, rekao je ministar Čobanković napominjući kako je uvijek otvoren za razgovore. (Hina/MJ)

 

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox