Commerzbank ukida do 6.000 radnih mjesta

Foto: Shutterstock

Druga po veličini njemačka banka Commerzbank objavila je u četvrtak da do 2016. namjerava smanjiti broj zaposlenih do 12 posto kako bi smanjila troškove i preustrojila posrnuli odjel za poslovanje s građanima. 

Banka će ukinuti četiri do šest tisuća radnih mjesta koja zahtijevaju rad na neodređeno vrijeme a točan broj utvrdit će u razgovorima s predstavnicima radnika, zakazanima za početak veljače. Trenutno Commerzbank zapošljava 56 tisuća radnika na razini grupe, od čega njih 49 tisuća na neodređeno.

Kako bi se prilagodila novom poslovnom okruženju u poslovanju s građanima, Commerzbank će produljiti radno vrijeme u poslovnicama i tražit će od zaposlenih da rade u smjenama i na različitim lokacijama, kazao je neimenovani upućeni izvor. 

Nekim će radnicima plaće biti smanjene a neke će usluge biti prepuštene podizvođačima, dodao je. Kao i ostalim europskim bankama, i Commerzbanku glavobolju zadaju niske kamate, troškovi postrožene regulative i klijenti neskloni riziku u uvjetima dužničke krize u eurozoni.

Rezovi su dramatični, opsežniji od onih koji su provedeni za vrijeme integracije Dresdner Banka, konstatirao je jedan predstavnik radnika, aludirajući na spajanje dvije banke u 2009. U srijedu su i izvori bliski UniCreditu kazali da ta talijanska banka planira do kraja iduće godine ukinuti oko tisuću radnih mjesta u njemačkoj podružnici. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox