Courtesy of EU: Pola milijuna eura za veću sigurnost plovidbe Jadranom

U Rijeci je u probni rad pušten Sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS) koji bi trebao povećati sigurnost plovidbe Jadranom. Uspostava ovog sustava je obveza Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. Sustav je organiziran u tri regionalna Centra za nadzor plovidbe smještena u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a njegova puna operativna primjena predviđena je 1. siječnja 2012. godine.

 

VTMIS jamči smanjenje broja pomorskih nesreća, poboljšanje rezultata akcija traganja i spašavanja na moru,te učinkovitosti u intervencijama kod iznenadnih onečišćenja mora s brodova. Sastavni dio ovog sustava čini pomorski radarski sustav u vrijednosti od oko pet milijuna eura kojeg je sa 75 posto sredstava financirala Europska unija iz pretpristupnog programa  PHARE 2006, a preostali dio financiran je iz Državnog proračuna RH.

Sustav čini deset radarskih stanica velikih dometa i visoke preciznosti povezanih u obalni sustav nadzora koji pokriva u cijelosti prilaze najvećim hrvatskim lukama, unutarnje morske vode, teritorijalno more i zaštićeni ekološko-ribolovni pojas. Radari su postavljeni na lokacijama: Sveti Martin (Rovinj), Razromir (Tribalj), Osorčica (Mali Lošinj), Vela Straža (Dugi otok), Žirje, Hum (Vis), Pleševo brdo (Lastovo), Gruj (Mljet), Labinštica (Trogir), Ilijino brdo (Konavle).

Nova radna mjesta

Uz radare, sastavni dio VTMIS-a je pomorski obalni sustav automatske identifikacije brodova (AIS), pomorski radio-komunikacijski sustav, te drugi sustavi kojima se osigurava uvid u plovidbene okolnosti na moru i ostvaruje interakcija sa sudionicima pomorskog prometa.

Za potrebe Službe nadzora i upravljanja pomorskim prometom u sastavu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zaposlena su 32 djelatnika koje su educirali predstavnici finske, švedske i talijanske pomorske administracije, a što je u cijelosti financirano sa 500.000 EUR-a iz pretpristupnog programa PHARE 2006. (PS/MJ)

 

Foto: Plavi svijet/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox