Crni siječanj - 334.000 nezaposlenih

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) nije objavio broj evidentiranih nezaposlenih osoba u proteklom mjesecu, kao što je to dosad radio, no na temelju podataka o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanja može se izračunati da je krajem siječnja na Zavodu bilo evidentirano više od 334.000 nezaposlenih.

Nakon što je nekoliko dana kasnio s objavom podataka o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanju u siječnju 2011. godine, HZZ je danas ipak objavio podatke ali bez broja osoba koje su evidentirane na burzi rada. No, na temelju podatka o međugodišnjem rastu nezaposlenosti od 8%, može se izračunati da taj broj iznosi 334.327 osoba. To znači da je nezaposlenost u siječnju porasla za 14.482 osobe odnosno 4,5 posto u odnosu na prosinac, te za 24.765 osoba ili 8 posto u odnosu na siječanj prošle godine. Umjesto uobičajenih podataka o broju evidentiranih osoba i postotnim promjenama ulazaka u nezaposlenost i izlazaka iz nezaposlenosti, kakve je objavljivao sve ove godine, HZZ je u svojem izvještaju o stanju na tržištu rada ovoga puta ponudio objašnjenja o načinu praćenja zaposlenosti i nezaposlenosti, usporedbama sa zemljama EU prema anketnoj nezaposlenosti, utjecaju sezonskih gospodarskih aktivnosti na nezaposlenost i odnosu gospodarskog rasta i kretanja nezaposlenosti.

Zašto je ta državna ustanova odstupila od dosad uobičajenog načina praćenja i predstavljanja podataka o registriranoj nezaposlenosti nije se moglo doznati, budući da se na telefonske pozive u posljednja dva dana nitko od mjerodavnih nije javljao. U podacima koje su objavili ističe se da je u siječnju 2011. smanjen broj ulazaka u nezaposlenost iz rada za 16,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dok su povećani ulasci iz redovitog školovanja za 20,7 posto, te iz neaktivnosti za 43,6 posto. Ukupni izlasci iz nezaposlenosti povećani su za 19,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je u prvom redu rezultat znatno većeg zapošljavanja, koje je za čak za 56,1 posto veće nego u siječnju 2010.

Međugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 10,4 posto u studenom 2010. na 9,7 posto u prosincu 2010., te na 8 posto u siječnju 2011., a očekuje se daljnje usporavanje rasta nezaposlenosti, napominje HZZ. U ukupnom broju nezaposlenih žene čine 53,6 posto, a muškarci 46,4 posto. Najveći broj nezaposlenih osoba je u dobi od 25 do 34 godine (25,4 posto), a najmanji u dobi iznad 55 godina (13,2 posto). S obzirom na obrazovnu strukturu, velika većina su osobe srednjoškolske naobrazbe – 62,6 posto. Osobe niže razine obrazovanja čine 28,1 posto, a više i visoke obrazovne razine 9,3 posto od ukupnoga broja nezaposlenih. (Hina/mš)

 

 

 

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox