Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura

Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji. Potpisani su ugovori za projekte izgradnje dalekovoda u Sloveniji i transformatorske stanice u Albaniji, ukupne vrijednosti preko 27 milijuna eura.


Slovenska članica Dalekovod Grupe, Dalekovod d.o.o. Ljubljana, potpisala je u konzorciju sa slovenskom tvrtkom ENS d.o.o., ugovor s ELES d.o.o., slovenskim operaterom prijenosnog sustava, za izgradnju dalekovoda DV 2x110kV Hudo – Kočevje, u iznosu od 14,5 milijuna eura. Ovaj zahtjevan projekt obuhvatit će rušenje postojećeg i izgradnju novog dalekovoda ukupne duljine od 31,2 kilometra te će se sastojati od 111 dvosistemskih dalekovodnih stupova. Početak radova je predviđen u lipnju 2024. godine, a završetak svih radova očekuje se u siječnju 2026. godine. Većina radova će se izvoditi u blizini postojećih vodova pod naponom, što zahtijeva precizno planiranje i koordinaciju kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje postojećeg sustava prijenosa energije.

U konzorciju s građevinskom tvrtkom 4A-M SHPK, Dalekovod je potpisao i ugovor s OSHEE Grupom, operatorom distribucijskog sustava Albanije, za izgradnju nove transformatorske stanice 110/20kV i pripadajuće distribucijske mreže. Ovaj projekt, vrijedan nešto više od 13 milijuna eura, financira Njemačka razvojna banka KfW, te će trajati dvije godine. Modernizacija elektroenergetske mreže u području Kamzea, koji je doživio značajan urbanistički i ekonomski razvoj, bit će ključna za daljnji napredak tog područja.

Potpisivanje ovih ugovora predstavlja potvrdu naše strateške orijentacije prema kontinuiranom jačanju pozicije na svim tržištima – domaćem, susjednim i onim europskim. Dalekovod je već 75 godina siguran, pouzdan i visoko kvalificirani partner u razvoju kvalitetne elektroenergetske infrastrukture i zato smo posebno ponosni što ćemo i kroz ove projekte doprinijeti stabilnosti i sigurnosti elektroenergetske mreže u regiji. - izjavio je član Uprave Dalekovoda, Tvrtko Zlopaša.

Dalekovod je u Sloveniji i Albaniji prisutan duži niz godina. Prsten Nikola Tesla u Sloveniji sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je povijesni projekt energetskog povezivanja zemalja, a u Albaniji je Dalekovod radio na izgradnji dalekovoda 400 kV Podgorica – Tirana. Riječ je o projektu na najvišem naponskom nivou kojim su povezani elektroenergetski sistemi Albanije i Crne Gore te koji je značajno doprinesao osiguranju stabilnosti i sigurnosti elektroenergetskih sustava cijele regije. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox