Divlji zapad: U ovrhe će moći ići i kriminalci!

Ivica Crnić, bivši predsjednik Vrhovnog suda, sada odvjetnik za građansko pravo, cinično je komentirao kako bi volio da saborski zastupnici budu meta ovrhe po zakonu kojeg su donijeli, piše Večernji list.

Ministara pravosuđa nedavno je imenovalo 71 javnog ovršitelja,  no njihova imena još nisu poznata. Od početka 2012. godine javni ovršitelji će blokirati račune i pokretnine građana čiji su računi pod ovrhom, a deložirat će i građane iz domova umjesto dosadašnjih sudskih ovršitelja. Javni ovršitelji su uvedeni kako bi se ubrzale ovrhe i rasteretili sudovi (na što nas obvezuje Poglavlje 23 o pristupanju EU), a odgovorat će jedino svojoj komori i Ministarstvu pravosuđa.

Javni ovršitelji dobili su velike ovlasti pa tako mogu izlaziti na teren, ali  na njega mogu poslati i svoje službenike.

Ako u ovrhe budu išli njihovi službenici, u propisima ne piše da ne smiju biti kažnjavani i da ne smiju biti pod istragom. Ovakvom rupom u zakonu Sabor može omogućiti kriminalnom miljeu da uđe u javnoovršiteljsku službu. Nadajmo se da će javni ovršitelji biti moralni i savjesni i da će paziti koga zapošljavaju, rekao je Crnić za Večernji list.

Nedorečen zakon

Dodao je kako je struka upozoravala Vladu i Sabor na rupe u ovom zakonu i nedorečenosti. Primjerice, javni ovršitelji će zaplijenjeni novac uplaćivati prvo na svoj poseban računa, a tek onda na račun vjerovnika. Iako bi novac od ovrhe trebali odmah prebaciti ovrhovoditelju, Zakon o javnim ovršiteljima dopušta da u slučaju bolesti ili nekog drugog opravdanog razloga zadrže novac do 15 dana.

Nedorečenost zakona očituje se i u sljedećem: Javni ovršitelj u slučaju da napravi štetu odgovarat će za nju svojom imovinom. Postavlja se pitanje kako će se vjerovnik naplatiti od javnog ovršitelja ako on nema imovine.

I šlag na kraju: upućeni tvrde da će ovrhe poskupjeti jer će se uz javnoovršiteljsku pristojbu ovršitelju plaćati nagrada za rad i naknada troškova.  Za vrijednost potraživanja od 500.000 dobivaju 3000 kuna, a kako raste cijena imovine, rastu i nagrade. (jk)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox