Djeca vrijeme provode na mobitelima, iako znamo da to za njih nije dobro

TheMIUbook tijekom ljeta proveo je istraživanje na uzorku od 120 ispitanika, roditelja predškolske i školske djece na temu važnosti igre u razvoju djeteta. U nastavku Vam donosimo rezultate istraživanja koji potvrđuju da bez obzira na svjesnost o metodama i alatima važnim za razvoj djeteta, većina roditelja za njih nema vremena ili dovoljno znanja.


Dječja igra je važna, i ona je puno više od zabave

Gotovo svi ispitanici (96%) u potpunosti se slažu da je dječja igra puno više od zabave te da kroz igru djeca uče, napreduju, rastu, istražuju, upoznaju sebe i svijet koji ih okružuje, razvijaju maštu, kreativnost i empatiju. Također, gotovo jednoglasno ispitanici smatraju da djeca lakše uče i usvajaju nova znanja kroz igru.

Znamo da je igra važna, no ne sudjelujemo dovoljno

Iako smo, prema odgovorima ispitanika svjesni važnosti igre, svega 45% ispitanika smatra da njihovo dijete provodi dovoljno vremena u igri a čak 75% ispitanika smatra da osobno dovoljno ne sudjeluju u igri s djetetom iako smatraju (75%) da zajednička igra s djetetom uvelike pridonosi razvoju pozitivne slike kod djeteta.

Igre smišljamo zajedno s djecom ili ih pronalazimo na internetu

Najveći dio ispitanika (73%) igre smišlja zajedno s djetetom. Uz taj način dolaska do ideja za igru, često posežemo za internetom (blogovi, stručni i informativni članci i sl.) i knjigama o roditeljstvu, dok tek svaki drugi roditelj inspiraciju za igre dobiva u razgovoru s drugim roditeljima.

Više od polovine roditelja ne potiče dovoljno na aktivnosti koje pozitivno utječu na razvoj fine motorike

Na pitanje "Potičete li dijete na igre i aktivnosti koje pozitivno utječu na razvoj fine motorike (slaganje sitnih kockica, rezanje škarama, igra s plastelinom, zatvaranje/otvaranje boce i sl.)", tek je svaki drugi roditelj (48%) u potpunosti zadovoljan s aktivnosti s djecom koje potiču razvoj motorike djeteta a tek svaki četvrti roditelj često s djetetom provodi vrijeme u aktivnostima i zadacima koji potiču vizualnu percepciju (popunjavanje djelomično nacrtanih slika, spajanje sličnih pojmova, povezivanje točkica i dr.).

Svi smo suglasni da čitanje i pričanje priča potiče dječju maštu i širi djetetov vokabular te da će stvaranje i čitanje slikopriča s djecom potaknuti  kod djece pamćenje, zapažanje, zaključivanje, kreativnost, razvoj govora te ga pripremiti za samostalno čitanje.

Također, svi se slažu da početno crtanje, pisanje, povlačenje linija ima pozitivan utjecaj na razvoj grafomotorike kod djece te da kroz kvalitetne materijale i igru djeca mogu vrlo lako svladati geometrijska tijela i oblike.

Aktivnosti s djecom su važne, no ne provodimo dovoljno vremena s djecom

Bez obzira na svjesnost o važnosti aktivnosti koje pozitivno utječu na razvoj djeteta tek je svega svaki četvrti roditelj zadovoljan je vremenom koje provodi s djetetom u učenju kroz igru.

Spas je u mobitelu. Znamo li što djeca rade na njemu?

Tri od četiri roditelja djeci daje pristup mobitelu, TV-u, laptopu ili konzolama za igru kako bi zaokupili dječju pažnju kada je potrebno a gotovo pola ispitanika nema kontrolu nad sadržajem koji djeca konzumiraju! 

Ukratko, istraživanje je potvrdilo ono čega se roditelji često pribojavaju. Svjesni smo važnosti igre s djecom te važnosti igre u razvoju. No često, zbog nedostatka vremena odgoj djeteta prepuštamo digitalnom svijetu. Bez nadzora.

Upravo iz ovog razloga, razvili smo platformu TheMIUbook koja roditeljima omogućuje skretanje pažnje djeteta s mobitela i TV-a na tradicionalan način učenja kroz igru, te u potpunosti omogućuje zabavu kroz učenje.

Korištenjem TheMIUbook-a djeca će kroz igru, s oduševljenjem, stjecati znanja o slovima, brojkama, prirodi, pričanju priča i mnogim drugim vještinama. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox