Do jeseni intenzivan nadzor sezonskog zapošljavanja

Prvi inspekcijski nadzor provedbe Zakona o poticanju zapošljavanja na sezonskim poslovima u poljoprivredi pokazao je da se poslodavci - poljoprivrednici u cijelosti pridržavaju zakonskih odredbi, a iz Državnog inspektorata najavljuju da će do kraja jeseni provoditi intenzivnije inspekcijske nadzore sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi.

Prije nekoliko dana proveli smo prvu u nizu planiranih akcija nadzora, ovoga puta u Ravnim kotarima, a inspekcijski su nadzori pokazali da su se svi nadzirani poslodavci - poljoprivrednici u cijelosti pridržavali odredbi Zakona o poticanju zapošljavanja, te nisu utvrđene povrede propisa iz područja radnih odnosa, a to je do sada rijetko pozitivno iskustvo pa u Državnom inspektoratu vjerujemo da će primjenom ovaj zakon dugoročno doista ostvariti cilj - jačanje zapošljivosti i poticanje zapošljavanja u skladu s propisima, ističe glavna inspektorica Božena Vrbanić.

Najavljuje da će Državni inspektorat nastaviti s pojačanim inspekcijskim nadzorima.

Zakon o poticanju zapošljavanja, kojim je regulirano i zapošljavanje sezonskih radnika na privremenim, odnosno povremenim poslovima u poljoprivredi, stupio je na snagu početkom lipnja, a inspektori rada Državnog inspektorata nadležni su za kontrolu provedbe Zakona, kao i općih propisa koji uređuju radne odnose.

Zakonom je uređen jednostavniji način zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi, a što je osobito bitno zbog posebnih obilježja sezonskog rada u poljoprivredi gdje su prijašnjih godina bilježene češće povrede propisa koji uređuju radne odnose.

U cilju suzbijanja sive ekonomije, ali i jednostavnijeg zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi, Zakonom je precizno navedeno koji poslodavci mogu zapošljavati sezonske radnike u poljoprivredi i tko se smatra sezonskim radnikom, te su navedeni i svi poslovi koji se mogu privremeno, odnosno povremeno sezonski obavljati u području bilinogojstva, stočarstva i ribarstva. (Hina/jk)

 

 

Foto: Marjan Susenj/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox