Dodatna sekunda uzrokovala probleme na internetu

Kako bi se uskladili sa solarnim vremenom, satovi su pomaknuti za jednu sekundu, zbog čega su se u problemima našli Gawker, LinkedIn, Mozilla, Reddit, StumbleUpon i mnoge druge stranice.

Dodavanje takozvane „prijestupne“ sekunde najavljeno je prije nekoliko mjeseci, no izgleda da su brojni administratori diljem svijeta zaboravili na to, što je rezultiralo popravljanjem stranica tijekom vikenda, piše tportal.hr.

Prijestupna sekunda stvorena je 1972. godine kako bi atomsko vrijeme bilo usklađeno sa solarnim, a od tada su atomski satovi pomaknuti za ukupno 25 sekundi naprijed. Prijestupne sekunde prije nisu bile potrebne jer su se računala prilagođavala tako da su krajem dana oduzimala sekundu na svojim satovima. Zbog rasta mreže i globalnih internetskih kompanija prijestupne sekunde postale su od iznimne važnosti.

Primjerice, ako su računa u nekoj tvrtki neusklađena za samo jednu sekundu, lagano može doći do gubitka e-maila ili podataka. Zbog dodavanja sekunde 2005. godine Google je imao problema te je umjesto dodavanja sekundi odjednom dodavao milisekunde tijekom dana. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox