Drakonske kazne za klevetu?

Ministarstvo pravosuđa odustalo je od kažnjavanja klevete kaznom zatvora, ali su zato povećane moguće novčane kazne, i to za 3,6 milijuna kuna za nejavnu klevetu te do pet milijuna kuna za javnu klevetu putem tiska, elektroničkih medija ili na javnim skupovima što se odnosi uglavnom na novinare, političare i aktiviste, piše Večernji list.

Radna skupina je predlagala da se „obična“ kleveta kazni kaznom do 180 dnevnih iznosa ili do šest mjeseci zatvora, a "javna" kleveta kažnjavala bi se zatvorom do godine dana. No, sada se predlaže samo novčano kažnjavanje i to kaznom do 360 dnevnih iznosa za „običnu“ klevetu i do 500 iznosa za „javnu“ klevetu.

Do pet milijuna kazne

Dnevni iznos ne može biti manji od 20 kuna, dok je najveći mogući dnevni iznos 10.000 kuna. Tako će bogati će „običnu“ klevetu moći dobiti kazne do 3,6 milijuna kuna. Novinarima i političarima s velikim prihodima će se za „javnu“ klevetu moći  izreći kazne i do pet milijuna kuna.

Sudska praksa od 2006. godine za klevetu predviđa samo novčanu kaznu, a te kazne su iznosile najviše do 20 tisuća kuna. Tako je Ivan Zvonimir Čičak nedavno nepravomoćno kažnjen zbog klevete kapetana Kriste Laptala kaznom od 100 dnevnih dohodaka točnije 18.200 kuna. No, sada zakon predviđa kaznu od 10 do 300 dnevnih dohodaka, a ako ih nema tada se u obzir uzima prosječni hrvatski dohodak.
Po prijedlogu Ministarstva pravosuđa sud bi  uzeo u obzir sva Čičkova primanja, imovinu i nužne troškove za izdržavanje obitelji te bi onda prema tome odredio dnevni iznos prema kojom bi se računala novčana kazna. (jk)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox