Dug je put: HRT konačno dobio nove članove NO-a

Silvija Luks Kalogjera je predsjednica, a Željko Čagalj, Ante Žigman i Orsat Miljenić članovi Nadzornog odbora HRT-a, odlučio je danas Hrvatski sabor, prihvativši prijedlog Odbora za medije. Prema novom Zakonu o HRT-u, peti član Nadzornog odbora bit će predstavnik Radničkog vijeća HRT-a.

 

Ranije tokom dana HDZ i SDP podržali su predložene kandidate, ali ne i HNS, čiji je klub najavio suzdržanost, ocjenjujući da kandidatura Silvije Luks Kalogjera za predsjednicu NO-a nije jamstvo da će to tijelo na najbolji način upravljati poslovanjem HRT-a. Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) naglasio je da je vođenje Nadzornog odbora odgovorna zadaća koja zahtijeva poznavanje elementarne ekonomije, vođenja poslovanja i upravljanja javnim i ljudskim resursima, a da to nisu područja kojima se Silvija Luks bavila u svom profesionalnom radu. Upozorio je i da se HRT-u stalno smanjuje gledanost, da su ukinute sve relevantne političke emisije te da je program "postao bljutav poput stiropora".

Njegovo izlaganje izazvalo je niz reakcija HDZ-ovih zastupnika koji su isticali da su pri izboru kandidata koje su predložili za imenovanje u potpunosti ispoštovali zakonsku proceduru.

Teške zadaće novog vodstva

Nenad Stazić rekao je kako SDP ne sumnja unaprijed u sposobnosti i čast ni jednog od predloženih kandidata, već da će ih ocjenjivati nakadno, prema radu, ispunjavanju zadaća koje im, istaknuo je, neće biti nimalo lake. Podsjetio je i na "konstantan pritisak pod kojim su se dogodile programske promjene, ukinuta je Latinica, a time i sloboda govora u javnom servisu, nema više ni Otvorenog", dodavši da je jedan europski parlamentarac poslao pismo vodstvu HRT-a u kojem upozorava na HDZ-ove pritiske na tu kuću.

To je izazvalo reakciju predsjedavajućeg Vladimira Šeksa (HDZ), koji je poručio kako taj uvaženi europski parlamentarac sigurno stalno gleda HRT, Latinicu i Otvoreno te da je u potpunosti upoznat sa stanjem u toj medijskoj kući. (Hina/MJ)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox