DZNAP dobio odobrenje regulatora za kolektivnu zaštitu i prikupljanje naknada od internetskih platformi

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) proširilo je licencu i na internetska prava. DZNAP je dobio rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) o odobrenju obavljanja kolektivnog ostvarivanja prava novinara na udio u naknadi nakladnika informativnih publikacija kad ih na internetu koriste pružatelji usluga informacijskog društva. 

Mi smo svoj dio posla odradili. Pozivamo nakladnike da i oni u što skorijem roku naprave isto: predaju svoj zahtjev za dobivanje licence za kolektivnu zaštitu nakladničkih prava na internetskim platformama i od regulatora dobiju odobrenje s kojim zajedno možemo pregovarati s Googleom, Facebookom, YouTubeom i ostalima o naknadama i uvjetima korištenja za naše članove - prokomentirala je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner rješenje regulatora o proširenju kolektivne zaštite autorskih prava novinara na još jedno, novouspostavljeno pravo.

Posrijedi je, podsjećamo, pravo koje proizlazi iz Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, implementirane u hrvatski Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, na temelju kojeg će autori novinari i nakladnici konačno ostvariti udio u zaradi velikih internetskih platformi koje gomilaju profite na reklamama povezanima uz medijske sadržaje koje učitavaju njihovi korisnici.

Odradili smo važan dio posla, proširenje licence je „conditio sine qua non“, nužan preduvjet bez kojeg se naknada ne može ubirati. No osim što moramo čekati nakladnike da i oni to učine, jer je zakonodavac naše pravo na naknadu postavio kao udio u njihovoj, moramo ispregovarati i međusobnu podjelu naknada te utvrditi cijene i druge uvjete korištenja autorskih djela s korisnicima – Googleom, YouTubeom, Facebookom i ostalim pružateljima usluga  - ističe predsjednica DZNAP-a.

DZNAP očekuje da će, sukladno Direktivi, novinari i izdavači na hrvatskom tržištu pravedno raspodijeliti naknade, kao što se to činilo i dosad s naknadama koje DZNAP prikuplja od participacije u distribuiranju autorskih sadržaja od press clipping agencija.

Računamo na „fair play“ i jedino na takvu raspodjelu možemo pristati, što znači 50:50, kao što smo i dosad dijelili s nakladnicima naknadu koju naše društvo već godinama prikuplja, raspodjeljuje i isporučuju nakladnicima „na gotovo“ – kaže čelnica DZNAP-a.

U skladu s odlukom regulatora DZNAP je dužan u roku od 60 dana od rješenja izdanog 20. listopada na Skupštini usvojiti interne akte koji su u nacrtu dostavljeni DZIV-u kako bi se ispunili preduvjeti za izdavanje odobrenja. Uskoro će stoga održati Skupštinu svojih članova kako bi se do kraja formalizirale sve radnje nužne za proširenje licence. 

Ovakav smo postupak već jednom prošli, prije točno četiri godine, 19. listopada 2018. proširili smo kolektivnu zaštitu i na prava fotoreportera te im već dvije godine zaredom isplaćujemo naknadu i za njihove fotografije, što smo ispregovarali s press clippinzima – pojašnjavaju u DZNAP-u.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox