EBRD ulaže u luku Ploče

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam u iznosu od 9.6 milijuna eura za razvoj novog terminala tekućih tereta u Pločama, drugoj najvećoj teretnoj morskoj luci u Hrvatskoj i krajnjoj južnoj točki Vc pan-europskog koridora.
Novi terminal povećat će postojeće kapacitete skladištenja tekućih tereta od 35.000 s dodatnih 50,000 m3 na ukupno 85,000 m3, kako bi se udovoljilo sve većoj potražnji za skladišnim prostorom prvenstveno od strane naftnih kompanija. Očekuje se da će radovi proširenja biti dovršeni do kraja lipnja 2016.
Primatelj zajma EBRD-a je Luka Ploče Trgovina, ovisno društvo u vlasništvu poduzeća Luka Ploče d.d. Ova privatna kompanija registrirana je na Zagrebačkoj burzi. Sveukupno kapitalno ulaganje za izgradnju terminala tekućih tereta iznosi 16.7 milijuna eura.
Tijekom proteklih godina, luka Ploče prošla je kroz značajan ciklus ulaganja uključujući izgradnju i novog terminala za prihvat kontejnera. U međuvremenu se radi i na dovršenju izgradnje novog terminala za suhe rasute terete koji bi trebao biti dovršen do kraja 2016. Luka Ploče ima izuzetan strateški značaj jer ne samo da opslužuje jug Hrvatske i Bosnu i Hercegovinu, već olakšava i širu međunarodnu trgovinu. Povezanost s međunarodnim koridorom Vc osigurava spoj na hrvatsku autocestu A1, koja je dio europskog autoputa E65 i koja povezuje Zagreb, Budimpeštu i Beč, dok željeznica omogućuje povezanost s Mostarom, Sarajevom, Osijekom i dalje na sjever prema Budimpešti.
Phil Bennett, prvi potpredsjednik EBRD-a, izjavio je prilikom današnjeg potpisivanja koje je upriličeno u Tbilisiju gdje se održava Godišnja skupština EBRD-a: ''Cilj ovog važnog ulaganja je jačanje Luke Ploče. Novi terminal omogućit će povećani promet tereta čime će se potaknuti ne samo razvoj luke, već i susjednih zemalja. Za EBRD, razvoj hrvatske infrastrukture je jedan od prioriteta, stoga smo ponosni što pružamo podršku ovoj izvanredno perspektivnoj privatnoj kompaniji.''
Kapetan Ivan Pavlović, predsjednik uprave Luke Ploče d.d. rekao je: ''Cijenimo i zahvalni smo što EBRD podržava Luku Ploče d.d. osiguravajući zajam našoj podružnici Luci Ploče Trgovina d.o.o. Ostvarenjem ovog novog projekta znatno će se povećati konkurentnost domaćeg gospodarstva. Jačanje Luke Ploče, dovršenjem izgradnje novog terminala za tekuće terete potaknut će rast gospodarstva u regiji, naročito u Bosni i Hercegovini.''
EBRD je aktivan u Hrvatskoj kao investitor od njene neovisnosti i dosad je podržao više od 170 projekata u ukupnom iznosu od 3.1 milijardi eura u različitim sektorima gospodarstva. (PS/SŠ)
 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox