EFFIE 2010. (live): Najbolji posao na svijetu!

Želite šestomjesečni ugovor za posao istraživanja koraljnih grebena u Australiji?  Snimite 60 sekundni video o sebi kao najboljem kandidatu, prijavite se i spremite 150.000 dolara u džep.

 

Riječ je o kampanji ''Najbolji posao na svijetu'' iz 2009. godine, najnagrađenijoj kampanji ikada . Budući da je promovirana na 18 tržišta može se reći da je bila zaista globalna.

Naime, cilj je bio upoznati svijet sa 600 otoka i 300 koraljnih grebena u Queenslandu u Australiji, kazao je John Fraizer , izvršni potpredsjednik Quin & Co. Public Relations.

Agencije koje su radile na kampanji bile su:  CumminsNitro, XCom Media i Livingstones Australia. Izbacili su globalnu potragu kako bi našli pravog zaposlenika za navedeni  posao. Oglas se širio globalno, najviše putem e-mailova i socijalnih mreža.

Prijavio se i Osama bin Laden

Nakon samo dva dana kampanja je imala milijun klikova na webu, što je doslovce srušilo server. Osim ovog podatka i drugi pokazuju uspješnost same kampanje.

Brojke:

- 6,7 milijuna posjetitelja

- 27 % iz SAD-a

- ukupan trošak kampanje: 2,5 milijuna dolara

- trajanje posla: 6 mjeseci

- broj prijavljenih: 34 000

- 4 260 000 rezultata izbacuje Google pretraživač

Fraizer navodi kako je za kampanju iznimno važan bio ''tajming''. Naime, u svijetu je vladala nezaposlenost pa se tako za oglas prijavilo 34 000 ljudi. Neke su prijave bile i lažne pa se tako za posao prijavio i sam Osama bin Laden. To je kampanji samo donijelo još veći publicitet.

Od silnog broja ljudi, pobjedu je odnio Ben Southall iz Velike Britanije. Njegov posao sljedećih šest mjeseci bio je istraživati Hamilton Island i pisati tjedni blog o svojim doživljajima. Drugim riječima, promovirati Australiju.

 

Autor: Sonja Jajčević i Maja Jurković

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox