Egipat i kriza eurozone primorali čelnike EU-a na izvanredni sastanak

Čelnici 27 zemalja Europske unije započeli su jednodnevni izvanredni sastanak na vrhu, koji je po prvotnim zamislima trebao biti posvećen isključivo energiji i inovacijama, ali će glavne teme zapravo biti stanje u Egiptu i kriza u eurozoni.

 

Predsjednici država ili vlada EU-a su pri dolasku na summit upozorili egipatske čelnike da se suzdrže od nasilja i dopuste mirno održavanje demonstracija koje se u petak očekuju u Kairu na kojima se traži odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka. Očekujemo da egipatske snage sigurnosti učine sve kako bi odlučujuće demonstracije u petak mogle proći na slobodan i miran način - rekla je po dolasku u Bruxelles njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predstavit će na summitu prijedlog "pakta za konkurentnost", kojim bi se uz već postojeću monetarnu uniju stvorila i fiskalna unija zemalja koje dijele zajedničku valutu.
Njemačka i Francuska žele sveobuhvatno rješenje za sadašnju dužničku krizu u eurozoni. Riječ je o prijedlogu kojim se traži veća usklađenost u vođenju gospodarskih politika između zemalja članica eurozone, a koji između ostaloga uključuje usklađivanje mirovinskih sustava, plaća, poreza na dobit te uvođenje obveze o ograničavanju javnog duga.

Njemačka počela

Njemačka, najmoćnije europsko gospodarstvo koje najviše izdvaja za pomoć zemljama eurozone u poteškoćama, tražit će prihvaćanje tih prijedloga u zamjenu za povećanje sredstava europskog fonda za stabilnost eura. Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) vrijedan je 440 milijardi eura, ali je njegov stvarni kreditni kapacitet procijenjen na samo 225 milijardi eura zbog potrebe osiguravanja najvišeg kreditnog rejtinga AAA.

Njemački prijedlog uključuje, među inim, produljenje radnog vijeka i odlazak u mirovinu sa 67 godine života te fiskalno usklađivanje kako bi se spriječilo da neke zemlje s nižim porezima stječu prednost na tržištu. Trenutačno je jedino Njemačka uvela dulji zakonski rok za umirovljenje od 67. godine, u većini članica eurozone u mirovinu se odlazi sa 65 godina, a u Francuskoj sa 62.

 

Njemačka traži ujednačavanje kako bi se smanjili pritisci na proračune koji su opterećeni zbog teške dužničke krize. Osim usklađivanja glede odlaska u mirovinu, Njemačka također traži uvođenje proračunske ravnoteže kao ustavne obveze. Njemačka želi pomoći ostalim članicama euro zone, ali pod uvjetom socijalne i fiskalne harmonizacije.

 

Europsku uniju uskoro očekuju važne odluke koje trebaju poduprijeti stabilnost zajedničke valute. To će biti na dnevnom redu na summitu 24. i 25. ožujka, a ne isključuje se mogućnost da se prije tog redovitog summita čelnici okupe i na izvanrednom summitu početkom ožujka. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox