Euro oslabio, jen na rekordnoj razini

Euro je oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta jer su ulagači nagrnuli u sigurna utočišta za kapital nakon što je američka središnja banka upozorila na značajne rizike za gospodarstvo.

Euro je oslabio prema dolaru 0,7 posto,  nakon što je nakratko dotaknuo i najnižu razinu od kraja veljače. Spustio se na elektronskoj platformi EBS i na najnižu razinu prema jenu u 10 godina od 102,615 jena. Dolar je ostao nepromijenjen prema jenu. Ujedno je dosegnuo najvišu razinu u više od pet mjeseci prema švicarskom franku, te se njime trgovalo po 91,45 centima. Razlog je rasprodaja rizične imovine. Tržišta nisu baš dobro primila Fedove poruke o gospodarstvu, tumači Neil Mellor iz Bank of New York Mellona.

Američka središnja banka najavila je u srijedu plan nazvan Operacija Twist kojim želi sniziti dugoročne kamate kako bi poduprla posustali sektor nekretnina. Plan predviđa prodaju kratkoročnih državnih obveznica radi kupovine onih dugoročnih, kako bi se podigla njihova vrijednost i snizili prinosi. Dodatnu potporu dolaru pružile su nešto niže kratkoročne kamatne stope i Fedova odluka da ne povećava količinu novca u opticaju.

Među ostalim valutama isticao se japanski jen, koji se zadržao nadomak rekordno visokim razinama prema euru i dolaru, pa je i dalje prisutan rizik od intervencije japanske središnje banke. Japansku valutu podupire bijeg ulagača od rizika zbog usporavanja rasta i dužničke krize u eurozoni. Slabosti gospodarstva potvrdili su Markitovi indeksi menadžera nabave (PMI) za rujan koji su pokazali usporavanje aktivnosti u njemačkom i francuskom gospodarstvu. (Hina/HT)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox