Europska komisija zabranit će Facebooku da prodaje privatnost

Europska komisija odlučila se na ograničenja prema najpoznatijoj društvenoj mreži Facebooku. U planu je da se 2012. donese direktiva koja bi spriječila ciljano oglašavanje osim u slučaju kada bi ga odobrili korisnici, piše jutarnji.hr

Facebook bi mogao dosta izgubiti potezom Europske komisije jer profit ostvaruje upravo ovakvim načinom sakupljanja informacija. Ovo je loša vijest za Marka Zuckerberga i zbog toga što bi Facebook naredne godine trebao izaći na tržište dionica, a očekivana vrijednost kompanije se procjenjuje na sto milijardi dolara. Ova odluka bi značila da Facebook neće moći davati podatke oglašivačima o potencijalnim kupcima, što bi moglo srušiti vrijednost tvrtke. 

Korisnici moraju znati koje se informacije sakupljaju i dalje prosljeđuju, rekla je Viviane Reading, potpredsjednica Europske komisije. Iz Facebooka kažu da oglašivači vide samo anonimne podatke, a jedino što mogu vidjeti su godine korisnika, njihova lokacija i interes. Ali na to da čuvaju sva dopisivanja korisnika Facebook odgovara da se to ne koristi za oglašavanje. (HT)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox