Eurozona na putu oporavka u drugoj polovini 2013.

Foto: panorama.it

Eurozona je na dobrom putu da zabilježi oporavak u drugoj polovini iduće godine unatoč mogućem kratkotrajnom nepovoljnom utjecaju procesa proračunske konsolidacije, kazao je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi. 

Još nismo izašli iz krize, rekao je Draghi za radio Europe 1. Za većinu eurozone oporavak će sigurno početi u drugoj polovini 2013., dodao je. Točno je da proračunska konsolidacija sa sobom donosi kratkoročni pad aktivnosti ali ona je neizbježna, naglasio je čelnik ECB-a u Parizu gdje trenutno sudjeluje na jednoj konferenciji zajedno s drugim visokim financijskim dužnosnicima.

Vlade eurozone trebale bi požuriti s uspostavom bankovne unije koja mora obuhvatiti sve banke kako bi se izbjegla fragmentacija tog sektora. Njemačka vlada opetovano je isticala da bi se jedinstveni nadzor banaka pod okriljem ECB-a trebao primjenjivati samo na najveće banke u eurozoni.

Dublja integracija zahtijeva od zemalja članice ustupanje više suvereniteta i paralelne strukturne reforme radi fleksibilizacije tržišta usluga i rada, poglavito u Francuskoj i Italiji, dodao je Draghi. Agencija Standard & Poor's snizila je u siječnju rejtinge šest zemalja eurozone s najviše razine 'AAA', a agencija Moody's snizila je ovog mjeseca francuski rejting za jednu razinu, na 'Aa1'. Iako nije izravno utjecalo na troškove zaduživanja, sniženje rejtinga signal je vladama koji one moraju ozbiljno shvatiti, poručio je čelnik ECB-a. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox