Evo koji je glavni razlog odlaska u shopping centar

Prema novom istraživanju GfK u razdoblju gospodarske krize skoro tri milijuna građana u Hrvatskoj redovito posjećuje shopping centre.

Ako ste mlađi od 40 i živite u većem gradu gotovo sigurno pripadate u tu skupinu. Barem jednom mjesečno sjednete u auto i odvezete se tih desetak minuta do vašeg omiljenog shopping centra kako bi u miru birali u širokoj ponudi odjeće i obuće te usput obavili kupovinu svakodnevnih potrepština. Müller, Zara, Interspar, C&A, H&M, DM, NewYorker samo su neka od poznatih svjetskih imena koje se može naći u trgovačkim  centrima a koja  stvarno privlače posjetitelje.

Ali koji  centar je najposjećeniji? Naravno, već zbog broja stanovnika Zagrebačke  centre posjećuje najveći broj građana. Da, u Zagrebu je izbor  stvarno velik, a mi volimo malo do jednog trgovačkog  centra pa do drugog. U Rijeci je, na primjer, situacija drugačija a Tower Centar vodi po broju kupaca koji najčešće posjećuju upravo taj  centar.  A koji trgovački  centar bi preporučio najveći broj posjetitelja? Po broju kupaca koji bi ga preporučili vodi Arena Centar u Zagrebu – gotovo 80%  preporučilo bi upravo taj centar svojim prijateljima. Prvih pet pozitivnih karakteristika tog centra su: atraktivan  interijer, dobar izbor trgovina, lakoća dolaska autom, ugodno kupovanje te dobre servisne usluge.

Trgovački centri / prodajni centri / “shopping“ centri / „shopping mall-ovi“ uobičajeni su u razvijenom svijetu i jasno je da ni Hrvatska nije iznimka. Takvi centri imaju bogatu tradiciju u SAD-u (dulju od 80 godina) dok u Hrvatskoj predstavljaju relativno novi, ali dobro prihvaćen, fenomen star svega oko desetak godina.

Kriza pomrsila planove ulagačima

Kriza je ipak  usporila iznimno  velike planove izgradnje novih centara u Hrvatskoj ali i sada smo već nadomak prosjeka EU po pokazatelju prodajne površine trgovačkih centara – oko 240 metara kvadratnih na 1000 stanovnika (što je 17. mjesto u Europi). Zagreb i okolica su prema koncentraciji trgovačkih centara daleko iznad tog prosjeka.  Podaci za 2011. godinu pokazuju da se Hrvatska nalazi u sredini (oko 260 metra kvadratnih) europske ljestvice i ima sličan broj četvornih metara prodajnog prostora trgovačkih centara kao  Španjolska ili Italija,  zemlje koje imaju veću kupovnu moć po stanovniku od Hrvatske. Prosječna kupovna moć građanina EU je 12.000 eura, dok ona u Hrvatskoj iznosi oko 5.000 eura. S druge strane, na primjer,  jedna Švicarska, Češka, Slovačka, Poljska, Njemačka  imaju manje kvadrata trgovačkih centara na tisuću stanovnika od Hrvatske.

Zbog čega se obično najčešće odlazi u posjet trgovačkom centru ? Na prvom je mjestu kupovina odjeće (za oko 70% posjetitelja), slijede supermarketi (za oko 65% posjetitelja),  te obuća (za oko 60% posjetitelja). Osim toga, izbor određenog trgovačkog centra najčešće određuje njegova blizina  te ponuđeni asortiman trgovina/proizvoda (za približno oko 50% posjetitelja) a tek na trećem su mjestu akcije. Način plaćanja se svodi na tri uobičajena: prvenstveno je to gotovina  (oko 90%) ili u kombinaciji s debitnim i kreditnim karticama (preko 50%,odnosno oko 20%). (PS/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox