Fotogalerija: Innovative women-stvaranje vlastitih mogućnosti

U organizaciji Instituta za inovacije, photos by Pixsell

U organizaciji Instituta za inovacije održan je okrugli stol, 11. prosinca 2013., a u sklopu programa Innovative women 2013., s ciljem poticanja i ohrabrivanja mladih žena da pokrenu vlastiti posao. Puna dvorana Školske knjige je dokaz kako za žensko poduzetništvo treba ostaviti dovoljno prostora na hrvatskom tržištu, a uspješne poduzetnice svojim su pričama pokazale kako opstati u tržišnoj utakmici.

Sve su redom uspješne, ambiciozne i vrlo marljive. Za sebe govore da ih pokreće strast i želja da svijet učine boljim. Počele su od nule. Borile se s financiranjem, ali i pronalaskom kvalitetnog kadra, odnosno zaposlenika. Iza njih je nekoliko godina uspješnog vođenja vlastitog biznisa. Kada se prisjete početaka sve su složne u jednom: nije bilo ni malo lako, ali one su uspjele: Martina Bračić (Torte i to), Kristina Ercegović (Zaokret, autorica knjige 'Sam svoj gazda'), Ivna Franić (Rakijarnica chain), Sandra Mihelčić (Business Media Group), Manuela Šola (Abrakadabra integrirane komunikacije).

Počela je s pečenjem kolača, a danas ima 29 stalnih zaposlenika. Svi je znaju po kolaču od sira, a malo tko da je otpremila prvu hrvatsku misiju u Afganistan. Martina Bračić radila je u Ministarstvu obrane, ali je, kako sama kaže, imala snage pobjeći i početi se baviti ili cvjećarstvo ili slastičarstvom. Odlučila se za ovo drugo. Jedini izazov predstavljaju joj ljudi, kako zaposlenici, tako i klijenti, ali ju više ništa ne može iznenaditi. "U to što idete vas nitko ne smije nagovoriti i reći vam što je dobro za vas. Same morate znati što volite radite i napraviti prvi korak", poručila je Martina.

Martina Bračić

 

Manule Šola kaže kako je iz neodlučnosti otvorila agenciju Abrakadabra, ali ne žali za tim, jer voli raditi to što radi. "Osjećam strast, volju i motivaciju svaki dan. Kada sam pokrenula svoj posao, nisam znala koliko ne znam. I to me je na neki način spasilo. Danas bih razmislila", kazala je iskreno Manuela te dodaje kako žene imaju kvalitetnije odnose, ali su muškarci bolji u networkingu te samim time brže i lakše sklapaju poslove.

Manuela Šola

"Želim živjeti svoj san i svoj život, a ne život svog šefa", misao je koja je pokrenula danas uspješnu ambasadoricu ženskog poduzetništva, Sandru Mihelčić, direktoricu Business Media Groupe. Sandra se bavi poduzetništvom više od 12 godina, izdaje nekoliko poslovnih časopisa, a najveći izazov s kojim se svakodnevno uspješno nosi je negativan stav okoline. Reći će kako je poduzetništvo način života, pun uspjeha i padova, a potrebno je barem pet godina da bi rezultati napornog rada bili vidljivi, što je danas vrlo teško jer većina onih koji se odluče za poduzetnički pothvat imaju nerealna očekivanja i žele sve na brzinu. Ono što je tjera svakim danom naprijed je osjećaj slobode, koji joj nitko ne može uzeti.

Ivna Franić i Sandra Mihelčić

Ivna Franić s partnerima je pokrenula Rakijarnicu i kaže da nije sve ispalo onako kako je zamislila, ali je ipak uspjela. "Bitna je hrabrost. U nekim trenucima se bojiš, ali zakopaš strah i jednostavno ideš naprijed. Činjenica da imam partnere u gotovo svim poslovima, puno mi pomaže. Ne bojte se upuštati u poslovna partnerstva", poručila je Ivna.

Sandra Mihelčić

Uspješna poduzetnica Kristina Ercegović, autorica knjige 'Sam svoj gazda' i vlasnica tvrtke Zaokret, kaže kako je mane pretvorila u prednost i stvorila svoj biznis. Okrenula se sebi da nauči raditi s ljudima i, kako kaže, to joj vrlo dobro ide, jer često traži kvalitetne zaposlenika za druge. Kristina je također istaknula kako je bitan networking, odnosno umrežavanje malih poduzetnika te dodala: "U praksi su moje mentorice moje prijateljice. Žene u poduzetništvu trebaju biti prijateljice i družiti se zajedno kako bi prebrodile svakodnevne poslovne krize."

Kristina Ercegović

Panel je moderirala, također uspješna poduzetnica, Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena.

Ana Gruden

 

Za PS/Marina Kilić

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox