Franović: Hrvati su najstariji narod u Boki Kotorskoj

Miroslav Franović, čelnik Hrvatskog nacionalog vijeća u Crnoj Gori, izjavio je za podgorički dnevnik Dan da nije zadovoljan položajem hrvatske nacionalne manjine u toj državi, te da očekuje da će se na predstojećem popisu stanovištva, u travnju ove godine, povećati broj građana Crne Gore koji će se izjasniti kao Hrvati.

Općenito nisam zadovoljan položajem hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i pored pomaka i demokratskih promjena koje se događaju u Crnoj Gori. Te su promjene vidljive i dostigle su razinu da se može slobodnije disati i da možemo tražiti neka svoja prava kao nacionalna maljina - kazao je Franović. Po njegovu mišljenju, hrvatska je manjina u Grnoj Gori primjer kako se uvažavaju različlitosti i kako se voli svoja država.

Hrvati u Boki Kotorskoj su “svoji na svome”

Mi smo dali doprinos stvaranju crnogorske države. Očekujem i tražim da država Crna Gora što prije sve nacionalne manjine stavi na svoje mjesto. Tražimo samo da hrvatska nacionalna manjina dobije onoliko koliko zaslužuje. Ako crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj ima ono što ima, ja tražim reciprocitet. Jednostavno, da budem tretiran isto kao Crnogorac u Zagrebu ili Rijeci - izjavio je Franović. Dodao je da su Hrvati u Crnoj Gori, autohton narod, “svoji na svome” i da su najstariji narod u Boki Kotorskoj.

Franović očekuje da će predstojeći popis stanovništva biti slobodan, da će se građani slobodno izjašnjavati, te da će se povećati broj građana Crne Gore koji će se izjasniti kao Hrvati. On, međutim, ne očekuje “nikakvu materijalnu pomoć Hrvatske”, jer ju, po njegovim riječima, Hrvati u Crnoj Gori “ni do sada nisu mnogo dobivali”. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox