GONG pozdravlja odluku Ustavnog suda

GONG je danas pozdravio mišljenje Ustavnog suda po kojem, suprotno mišljenju Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Branimir Glavaš, koji je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina, ne može biti nositelj HDSSB-ove liste na predstojećim parlamentarnim izborima.

 

Član Vijeća GONG-a i profesor na katedri ustavnog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Đorđe Gardašević rekao je Hini da je mišljenje Ustavnog suda u redu jer uzima širi kontekst slučaja pa obrazloženje situacije ne temelji na striktno formalnom zakonskom tumačenju već na tumačenju izvedenom izravno iz Ustava.

DIP je prekjučer u svojem očitovanju ustvrdio da Glavaš može biti nositelj HDSSB-ove liste, a ne može biti kandidat, uz obrazloženje da u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor ne postoji eksplicitna zabrana u tom pogledu, rekao je Gardašević, dodavši da za razliku od nositelja liste izborni zakon zabranjuje da saborski zastupnik pa tako i kandidat bude osoba pravomoćno osuđena na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox