GONG za transparentan izbor povjerenstva za sukob interesa

Udruga GONG traži da Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora, koji će sutra utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju uvjete za članove novoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, učini transparentnim izbor užega kruga kandidata.

 

Uz napomenu da se članovi toga povjerenstva biraju na mandat od pet godina te da će to biti stalno tijelo s velikim ovlastima, GONG u današnjem priopćenju traži da se provede kvalitetno javno saslušanje kandidata.

Ističu da je cilj takva postupka izbor najboljih kandidata čija imena ne izazivaju dvojbe i kontroverze, već će svojim osobnim i profesionalnim integritetom pridonijeti i integritetu same institucije te izgradnji povjerenja javnosti u instituciju i proces.

Dodaje se da je, unatoč protivljenju stručne javnosti, zakon propisao izbor članova povjerenstva većinom glasova svih zastupnika, umjesto dvotrećinskom većinom. GONG smatra da zato postoji realna opasnost da članovi povjerenstva budu izabrani samo po preferencijama vladajuće stranke, a da Hrvatska dobije još jedno tijelo koje će služiti kao paravan borbe protiv korupcije i pravne države. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox