Google predstavio opciju ekološki najprihvatljivije rute u Hrvatskoj

Zamislite da planirate izlet kako biste uživali u Plitvičkim jezerima, ili obišli bajkoviti dvorac Miramare u Trstu što zahtjeva nekoliko sati putovanja. Kako bi izabrali najbolju rutu, otvorite aplikaciju Google Karte koja nudi više opcija navigacije uključujući hodanje, vožnju biciklom i javni prijevoz. S obzirom na dužinu puta, najlogičnija opcija je vožnja i odmah tražite najbrži put.


Međutim, što ako postoji druga opcija: ruta kojom bi putovanje trajalo na primjer devet minuta duže, ali bi se uštedjelo gotovo 30% očekivane potrošnje goriva?

Google predstavlja: Ekološki najprihvatljivije rute u Europi

To je sada moguće zahvaljujući novoj opciji ekološki najprihvatljivije rute u aplikaciji Google Karte koja je od danas dostupna u gotovo 40 zemalja diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. S ekološki najprihvatljivijom rutom, korisnici odabiru opciju koja je optimizirana za nižu potrošnju goriva što pomaže u uštedi novaca za gorivo, ali i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida, nešto o čemu mnogi sve više razmišljaju. To je i ujedno stvarna  bojazan jer je prema izvješću Statista za 2022. cestovni prijevoz najveći izvor emisije ugljika u Europi.

Sada, uz prikazivanje najbrže rute, Google Karte će prikazati i onu koja je najštedljivija, ako slučajno nije i najbrža. Sa samo nekoliko dodira korisnici mogu vidjeti relativnu uštedu goriva i vremensku razliku između dvije rute i odabrati onu koja im najviše odgovara. Korisnik uvijek želi odabrati najbržu rutu, bez obzira na sve? I to je u redu - jednostavno može prilagoditi svoje preferencije u Postavkama.

Opcija ekološki najprihvatljivije rute ostvarila je izuzetan učinak diljem svijeta. Otkako je predstavljena u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj pomogla je u uštedi više od procijenjenih pola milijuna metričkih tona emisija ugljika što je jednako uklanjanju 100 000 automobila s cesta. Taj broj mogao bi se udvostručiti na 1 milijun metričkih tona emisija ugljika, što je jednako uklanjanju 200 000 automobila s cesta kako će opcija ekološki najprihvatljivije rute biti dostupna u sve većem broju zemalja.

Najučinkovitija ruta na temelju vrste motora

Ruta s najučinkovitijom potrošnjom goriva ovisit će o vrsti motora vozila. Na primjer, dizelski motori su obično učinkovitiji pri većim brzinama od benzinskih ili plinskih, dok hibridna i električna vozila imaju bolje rezultate u vožnjama u gradu. Upravo stoga, u nadolazećim tjednima vozačima koji koriste ekološki najprihvatljivije rute u Europi, SAD-u i Kanadi aktivirat će se postavka odabira vrste motora – benzin, plin, dizel, hibridno ili električno vozilo (EV) - kako bi dobili najbolju rutu i najtočnije procjene goriva ili energetske učinkovitosti.

Ova je tehnologija postala moguća zahvaljujući uvidima u učinkovitost goriva i energije iz Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju Ministarstva energetike SAD-a (NREL) i podacima Europske agencije za okoliš. Spajanjem ovih informacija s trendovima vožnje Google Karata, Google je uspio razviti napredne modele strojnog učenja obučene na najpopularnijim tipovima motora u određenoj regiji.

Pomoć u donošenju održivijih odluka s aplikacijom Google Karte i više

Bez obzira boravite li lokalno ili putujete, Google vam pomaže da stignete do svoje destinacije na održiviji način uz nekoliko korisnih savjeta:

  • Ako imate električno vozilo, samo potražite stanicu za punjenje električnih vozila na aplikaciji Google Karte kako biste locirali stanice za punjenje u blizini zajedno s korisnim pojedinostima, poput vrste priključaka i brzine punjenja. Osim toga, za neke postaje čak možete vidjeti i je li punjač trenutno dostupan što vam pomaže izbjeći čekanje i uštedjeti dragocjeno vrijeme. Od srpnja prošle godine do srpnja ove godine, rast pretraživanja stanica za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj bio je gotovo dvostruko veći od rasta pretraživanja benzinskih postaja.
  • Često najodrživiji izbor uopće ne uključuje automobil, a Google Karte vam mogu pomoći s alternativnim načinima kretanja. Nedavno je Google predstavio više informacija o biciklističkim rutama, uključujući detaljniju raščlambu vaše rute i informacije o tome hoćete li na putu naići na gust automobilski promet, stepenice ili strma brda. Također, možete pronaći punktove za najam bicikala i skutera u više od 500 gradova diljem svijeta, uključujući Berlin, Barcelonu, London, Pariz, Rim i brojne druge.
  • Google Karte nudi detaljne upute za pješake. Kako biste bili sigurni da ne hodate u krivom smjeru, opcija Live View može prikazati strelice i upute jasno postavljene na karti. Osim toga, možete pregledati svoju pješačku rutu uz Street View. U Hrvatskoj, pretraživanje Google Karata za planinarska područja i parkove poraslo je za više od 180% od prošlog srpnja do srpnja ove godine.
  • Dodirom na ikonu javnog prijevoza u Uputama dobivate informacije do odabranog odredišta autobusom, vlakom pa čak i trajektom. Kada je dostupno, možete vidjeti vremena dolaska i odlaska, transfere i kašnjenja u stvarnom vremenu. Google Karte donosi sve informacije koje su potrebne korisniku kako bi bio spreman za putovanje i istraživanje, na primjer kolika će biti gužva u vašoj vožnji, kakva je temperatura i postoje li dostupne rute pristupačne invalidskim kolicima.
  • Google Search pomaže korisnicima pronaći hotele koji su se posvetili održivom načinu poslovanja. Hoteli kao što su Green Key ili EarthCheck i koji su certificirani za ispunjavanje visokih standarda održivosti imat će oznaku ekološkog certifikata pored svog naziva. To pomaže korisniku pri dobivanju uvida u njihovu ekološku praksu, od smanjenja otpada preko energetske učinkovitosti do mjera za očuvanje vode.

Sve je to dio predanosti osnaživanja 1 milijardu ljudi putem Googleovih proizvoda do kraja godine - tako što održivi izbor čini lakšim izborom. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox