Gospodarskom kriminalu odzvonilo?

Profesor je kaznenog prava Sveučilišta u Zagrebu, Petar Novoselac, izradio nacrt novog Kaznenog zakona, kakav imaju mnoge europske zemlje. Isti uvodi nova kaznena djela kao što je zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, piše Poslovni dnevnik.

Novo bi pravilo zamijenilo četiri, u praksi najčešća, gospodarska kaznena djela iz već postojećeg Zakona. Kako navodi Poslovni dnevnik, najvažnije je ono o zlouporabi položaja i ovlasti iz članka 337. koje se prošle godine najviše našlo na USKOK-ovim prijavama.

U novo bi se kazneno djelo spojili: nesavjesno gospodarsko poslovanje, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanje štetnog ugovora. Prijedlog ovog Zakona bi trebala prihvatiti Radna skupština za izmjene Kaznenog zakona, a nakon toga bi isti išao u Vladu.

Gore za menadžere

Novoselac je komentirao kako treba temeljito preurediti gospodarska kaznena djela u Kaznenom zakonu i izbaciti stavke iz bivšeg sustava socijalizma, poput one da su odgovorne osobe u gospodarskom poslovanju izjednačene sa službenim osobama. Menadžeri se, kaže, ne mogu tretirati jednako kao i službenici.

Menadžment je odgovoran onima koji su mu svoju imovinu povjerili na upravljanje. On mora bit savjesan i odgovoran i ne smije tuđu imovinu uzimati za sebe.

Isti princip moderniziranog zakona imaju mnoge europske zemlje, kao što su Njemačka, Austrija i Švicarska.

Naime, kazna bi za temeljni oblik nedjela iznosila do pet godina zatvora, a za kvalificirani oblik do deset godina. Ovaj stroži režim uvodi i odgovornost u slučaju neizravne namjere menadžera.

O novom će se nacrtu Zakona raspravljati na Okruglom stolu na kojem će prisustvovati i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. (S.J.)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, broj 1672, izdanje 21.10.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox