Grad Zagreb prodaje 2800 stanova

Grad Zagreb uskoro bi na tržištu trebao ponuditi oko 2800 gradskih stanova za koje je procijenio da mu ih se više isplati prodati, bez obzira na pad vrijednosti na tržištu nekretnina, nego na njima generirati nove gubitke.

 

Odluka o prodaji stanova donesena je još u lipnju ove godine, a nakon višemjesečnih natezanja na relaciji Grad - Gradska skupština čini se da su se stavovi usuglasili jer je uz manje korekcije Prijedlog odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Zagreba usvojen na svim skupštinskim odborima na kojim se našao.

Iako je Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem predlagala da u prodaju idu i stanovi koji se koriste bez valjane pravne osnove, i to ljudima koji su u njima, to je odbačeno uz obrazloženje da bi se usvajanjem ove odredbe nagradilo ljude koji se ilegalno koriste gradskim stanom.

Ne možemo nagraditi nekoga tko je udario nogom u vrata i uselio se u stan. Svi građani koji su kupovali stanove tako ispadaju budale, rekao je Jurica Meić (SDP).

Bespravno useljeni, procjenjuje se da je od oko 7500 gradskih stanova takvih 1500, ostat će do daljnjega u njima, a na tržištu se neće naći ni stanovi u kojima su socijalni slučajevi sa zaštićenom najamninom.

Stanovi će se prodavati po tržišnoj cijeni, a postojeći korisnici imat će pravo prvokupa ako prihvate najvišu izlicitiranu cijenu.

Budu li oni jedini ponuditelji, u startu imaju 30 posto popusta i to je nedopustivo, ustvrdio je član Odbora za financije Zvane Brumnić (SDP), najavivši mogući amandman za četvrtak neposredno prije sjednice Skupštine kojim bi se to onemogućilo.

Svih 2800 stanova neće se odjednom naći na tržištu i prema riječima ljudi iz Grada za očekivati je da ih se godišnje na tržištu nađe petstotinjak. Koliko novca se planira uprihoditi, još nije izračunato, ali bi on trebao biti uložen u održavanje postojećeg fonda i kupnju stanova za zbrinjavanje socijalno ugroženih, piše tportal.hr. (sh)

 

 

Foto:Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox