Građani BiH sve teže žive, hrana skuplja za 50 posto

Foto: Shutterstock

Pojedini od najvažnijih prehrambenih proizvoda, među kojima su ulje i jaja, poskupjeli su u posljednje dvije godine između 50 i 60 posto u Bosni i Hercegovini, objavile su banjalučke "Nezavisne novine" navodeći da je samo za nabavku najosnovnijih živežnih namirnica potrebno izdvojiti polovicu prosječne plaće u toj zemlji. 

Prosječna cijena ulja u BiH, koja sada iznosi oko 3,3 marke (oko 1,7 eura) po litri, veća je za 60 posto u odnosu na razdoblje od prije dvije godine kada je koštala 2,07 maraka. Po navodima "Nezavisnih novina" pakiranje jaja od 30 komada je sa 6,6 maraka u dvije godine poskupjelo na devet maraka (oko 4,5 eura).

Predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić istaknula je da je poskupljenje ulja predstavlja velik udar na proračun prosječne obitelji budući se mjesečno u prosjeku potroši oko pet litara. Evidentno je da potrošači kupuju sve manje i manje i da kupuju samo najjeftinije namirnice, jer sada u trgovini za 50 maraka može se kupiti dvije vrećice proizvoda koje se potroše za dva dana, rekla je Bulić.

Dodala je i da trgovci ulje pakiraju u manja pakiranja od 0,9 litara, a cijene ostaju iste, pa kupci imaju dojam da nije ni došlo do poskupljenja.

"Nezavisne" ističu da je za nabavku osnovnih živežnih namirnica među kojima su brašno, kruh, ulje, jaja, maslac, mlijeko za četveročlanu obitelj mjesečno potrebno izdvojiti oko 420 maraka (oko 210 eura), što je polovica prosječne plaće u ovoj zemlji koje se nisu bitnije mijenjale u ovome razdoblju. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox