Grci se spremaju na 24-satni generalni štrajk

Grčki sindikati javnih i državnih službi pozvali su Grke danas na 24-satni generalni štrajk zbog novih mjera štednje, javlja BBC.

Nove mjere štednje koje želi nametnuti vlada na čelu s premijerom Antonisom Samarasom predviđaju dodatne rezove plaća i mirovina te socijalne pomoći i strukturalne reforme. U zamjenu za novu tranšu zajma od 31,6 milijarde eura Grčka bi trebala svoju potrošnju smanjiti za 11,6 milijarda eura i povećati prihode za dvije milijarde.

Grčko stanovništvo, koje zbog krize već mjesecima živi na rubu opstanka, oštro se protivi novim mjerama štednje, a jučer su njihovo mišljenje podržali i sindikati. Vjeruje se kako će danas u štrajku sudjelovati radnici iz različih sektora, od liječnika do kontrolora zračnog prometa. Zbog straha od mogućih nereda, kao i na proteklim prosvjedima, tisuće policajaca je raspoređeno po glavnom grčkom gradu, Ateni, prenosi jutarnji.hr.

Njemačka kancelarka danas bi se po pitanju rješavanja krize u eurozoni, s posebnim naglaskom na stanje u grčkoj, trebala sastati s čelnicom MMF-a Christine Lagarde, javljaju strani mediji. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox