Grčka na bubanj stavila svu državnu imovinu

Stisnuta krizom i besparicom Grčka je odlučila prodati svu državnu imovinu koja joj nije nužna. Uskoro će tako na tržištu biti otoci, kraljevske plače, neke ekskluzivne nekretnine, marine, zračne luke, ceste, državna naftna kompanija, zemljište te nacionalna lutrija i pošta.

Vlada je također objavila da bi mogla prodati i neke luksuzne diplomatske rezidencije u inozemstvu, a neke će objekte i iznajmiti.

Grcima zaista gori pod nogama. Ministar financija otkrio je nedavno naciji da bi nacionalni dohodak mogao sljedeće godine pasti čak 25 posto, što bi zemlju moglo baciti u još dublju krizu.

Prodajom imovine mogao bi se namaknuti barem dio novca koji bi se zatim upotrijebio za ublažavanje krize. Stoga nije čudno da su u izradi ponuda angažirani brojni državni službenici i dužnosnici. Situacije je zaista hitna i do novca treba doći što prije.

 No jedan je od većih problema da država nema pravu evidenciju o tome što sve posjeduje i što bi se sve moglo prodati, a to se najviše odnosni na zemljišta. Jedino ministarstvo vanjskih poslova ima preciznu i potpunu evidenciju o tome čime raspolaže.

 Najvišu cijenu mogla bi postići zgrada grčkoga konzulata u Londonu koja se nalazi u prestižnoj četvrti. Trgovci nekretninama već čekaju ponude, a samo bi se za tu zgradu moglo dobiti otprilike petnaest milijuna eura. Na prodaju će i diplomatske rezidencije u Beogradu, Bruxellesu, Rimu i Nikoziji.

 Država namjerava prodati i povijesnu kraljevsku palaču Tatoi koja se nalazi u okolici Atene, a uz palaču ide i kolekcija starih rolls-roycea kojom se nekada koristila kraljevska obitelj prije odlaska u egzil. Vlada je objavila da će na prodaju ili u koncesiju i četrdeset nenastanjenih otoka na kojima bi se gradili turistički objekti.

 Ministar kulture objavio je da će ubuduće i Akropola biti otvorena za komercijalnu upotrebu, odnosno za razna snimanja i događanja, piše večernji.hr.

 Procjenjuje se da će ta rasprodaja državnih dobara biti najveća i najambicioznija privatizacijska kampanja ikada provedena u Europi. Vladin je cilj prikupiti što više novca kako bi primirili one koji su Grčkoj posudili novac da bi je održali na životu. No, Grci nisu nimalo sretni i tvrde da će svu tu imovinu kupiti stranci za relativno malo novca, iskoristiti šansu i još jednom okupirati cijelu zemlju. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox