HAKOM dobio bitku protiv HT-a

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu HT-a i potvrdio odluku kojom je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) odredila regulatorne obveze HT-u na tržištu širokopojasnog pristupa internetu, čime je u potpunosti završen trogodišnji postupak koji je bio predmet stalnih medijskih i stručnih rasprava.

HAKOM je ovom odlukom, između ostalog, HT-u odredio okvirne uvjete pod kojima je obvezan drugim operatorima na tržištu davati pristup izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi. Odluka je rezultat dugotrajne i opsežno provedene analize tržišta širokopojasnog pristupa internetu, a temelji se na dva osnovna načela: poticanju ulaganja i razvoju održivog tržišnog natjecanja (uzimajući u obzir specifičnosti tržišta Republike Hrvatske) i najboljoj europskoj praksi koja je postavljena preporukom Europske komisije o regulaciji pristupnih mreža nove generacije.

Konkurentni uvjeti

Reguliranjem uvjeta pristupa izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi na način kako je to odredio HAKOM stvaraju se uvjeti pod kojima izgrađenu infrastrukturu mogu koristiti i drugi operatori javnih komunikacijskih usluga u Republici Hrvatskoj, pod jednakim i konkurentnim uvjetima. Jedino ovakva regulacija može dovesti do potpunog razvoja tržišta na dobrobit krajnjih korisnika u pogledu nižih cijena i bolje kvalitete usluga, a time i do ulaganja u nove pristupne infrastrukture. Iako je HT-u više navrata tražio od HAKOM-a izuzeće od regulacije kao preduvjet za ulaganje u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske potvrda je da je odluka HAKOM-a u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama i postavljenim ciljevima koje je HAKOM obvezan provoditi.

Visoki upravni sud je u svojoj presudi potvrdio stav HAKOM-a navodeći: Kad ne bi ova regulatorna obveza bila određena, HT bi bio u mogućnosti iskoristiti prednost prvog ulaska na tržište te onemogućiti ostale operatore u stjecanju korisničke baze, što bi za posljedicu imalo uspostavu monopola, te ograničenje tržišnog natjecanja, pri čemu se ne radi o ograničenju slobode poduzetništva jer pružanje navedenih usluga ovisi o HT-u.

Nova ulaganja

HAKOM vjeruje da će ova presuda okrenuti novu stranicu u postupku ostvarivanja novih ulaganja, odnosno usmjeriti HT da više ne dovodi u pitanje osnovanost odluka HAKOM-a već da nastavi s ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu te određivanjem veleprodajnih uvjeta i cijena koje će mu omogućiti ostvarivanje povrata na ulaganja uz istovremeno nenarušavanje održivog tržišnog natjecanja. (PS/JK)

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox