HHO i GONG: Odluka Ustavnog suda očekivana

Čelnici HHO-a i GONG-a danas su, kao jedni od predlagatelja ocjene ustavnosti, pozdravili odluku Ustavnog suda, kojom su ukinute odredbe izmijenjenog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ističući kako je ta odluka bila i očekivana.

Apsolutno sam očekivao takvu odluku, to je najnormalnija odluka - izjavio je Hini predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, odbacivši navode da se tim činom Hrvatska, s obzirom da su parlamentarni izbori najavljeni za četiri mjeseca, našla u ustavnoj krizi. Ustavna bi kriza bila da se izbori održe po pravilima koja su neustavna - poručio je, naglasivši da Ustavni sud nije mijenjao Ustavni zakon, nego samo ukinuo odredbe koje se tiču biračkog prava manjina - da manjine s manje od 1,5 posto udjela u stanovništvu Hrvatske uz opće imaju i posebno, dvostruko pravo glasa, dok manjine s više od 1,5 posto, dakle srpska manjina, nema dvostruko pravo glasa, ali joj se jamči najmanje tri zastupnika u Saboru - koje je ocijenio neustavnima.

Iako je Ustavni sud u obrazloženju odluke naveo kako se predstojeći parlamentarni izbori, ne donese li Sabor nova i na Ustavu utemeljena pravila, imaju održati po propisima koji su na snazi bilo prije izmjena Ustavnog i Izbornog zakona prošle godine, Čičak ne očekuje da će Sabor najesen, na svom zadnjem zasjedanju, mijenjati izborna pravila, jer to i ne može godinu dana prije održavanja izbora. Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić također je pozdravio i očekivanom nazvao odluku Ustavnog suda, ali i prigovorio da je ona trebala biti donesena puno ranije, kako bi se smanjila pravna nesigurnost prije izbora. (Hina/mš)

"Nas očekuju izbori za par mjeseci, a tek sada znamo pravila", rekao je, dodavši kako i nakon odluke Ustavnog suda ostaje problematičan način glasovanja pripadnika nacionalnih manjina. Zelić se osvrnuo i na nagađanja u medijima da su ustavni suci, u procesu donošenja te odluke, bili pod jakim političkim pritiskom, pozivajući suce da, dogode li se takve stvari i ubuduće, javno imenuju one koji na njih vrši pritisak. "Za nas u GONG-u odluka se zasad čini dobra. Ustavni sud se držao Ustava i nije podlegao političkim pritiscima", poručio je Zelić. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox