Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog dviju Koreja

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u nedjelju na zahtjev Rusije, u cilju smirivanja napetosti na Korejskom poluotoku, izvijestio je CNN.

 

Sastanak će se održati u 11 sati po lokalnom vremenu u nedjelju, dan nakon što je Rusija prvobitno tražila sastanak, navodi se u priopćenju ruskog veleposlanika pri UN-u Vitalija Čurkina. Čurkin je okrivio izaslanstvo SAD-a, koje ovoga mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti, za dan kašnjenja. Mi pretpostavljamo da se u međuvremenu neće ništa dogoditi, što bi dovelo do daljnjeg pogoršanja - istakao je ruski veleposlanik.

 

Richardson, bivši američki ministar energetike i veleposlanik pri UN-u, sastao se u nedjelju ujutro s generalom Pak Rim Suom, koji zapovijeda snagama Sjeverne Koreje u demilitariziranoj zoni duž granice s Južnom Korejom. On je to nazvao "vrlo teškim susretom" na kojem je postignut "određeni napredak".

 

Richardson je rekao za CNN da je general Pak pokazao sklonost prihvaćanju njegova prijedloga o uspostavi "vruće linije" između vojski Sjeverne i Južne Koreje kako bi se rješavala pitanja koja mogu izazvati incidente. Također je pozdravio prijedlog o osnivanju zajedničke vojne komisije dviju Koreja i SAD-a, za nadzor spornog pograničnog područja u Južnom kineskom moru. Richardson je došao u Sjevernu Koreju, na poziv njezinog vodećeg nuklearnog pregovarača, kao privatni građanin, a ne kao predstavnik američke vlade, usred jedne od najozbiljnijih kriza u regiji od 1953., kada je trogodišnji Korejski rat završen s primirjem. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox