H&M-u pala prodaja

Foto: Ilustracija

Švedski lanac trgovina odjećom Hennes & Mauritz (H&M) izvijestio je da mu je prodaja u studenom pala blagih jedan posto, što je prigušilo strah od velikih rasprodaja radi smanjenja zaliha u uvjetima slabe potražnje. 

U trgovinama otvorenim godinu dana ili više prodaja iskazana u lokalnim valutama smanjila se u posljednjem mjesecu H&M-ove fiskalne godine jedan posto. Time je nastavljen njezin silazni trend drugi mjesec zaredom. Ukupna prodaja u svim dućanima, uključujući nove, porasla je sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U odvojenom izvješću o rezultatima u tromjesečju od rujna do studenog kompanija je izvijestila da su joj prihodi porasli pet posto, na 32,5 milijardi švedskih kruna (4,88 milijardi dolara). U cijeloj fiskalnoj godini smanjeni su jedan posto. Kompletno izvješće o protekoj fiskalnoj godini H&M će objaviti u siječnju.

Analitičar koji je želio ostati anoniman kazao je da se strahovalo da će rezultati biti osjetno lošiji, budući da su podaci iz industrije pokazali petpostotni pad prodaje odjeće u studenom u Njemačkoj, inače najvećem pojedinačnom tržištu švedskog poduzeća. Ovi bi podaci mogli prigušiti strah od rasprodaja u idućem tromjesečju, iako su prilike na tržištu i dalje teške, kazao je.

H&M je drugi po veličini lanac trgovina odjećom u svijetu, iza španjolskog Inditexa, a najveći dio njegova poslovanja otpada na Europu, gdje su družnička kriza i mjere štednje prigušili potražnju. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox