HNS i Hrvati iz dijaspore traže legitimne predstavnike

Čelnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i više hrvatskih udruga izvan domovine pozvali su na subotnjem sastanku u Mostaru bošnjačku i srpsku stranu te međunarodnu zajednicu da više ne dopuste nametanje nelegitimnih narodnih predstavnika u vlasti kao što se to dogodilo nakon posljednjih izbora najavljujući snažno lobiranje da u ustavnim promjenama Hrvati ostvare jednakopravnu poziciju u BiH.

 

Cilj je apsolutno osigurati ustavnu i stvarnu jednakopravnost Hrvata u BiH s druga dva naroda oko čega su nam predstavnici iseljenih Hrvata iskazali punu potporu. To se može ostvariti kroz izmjenu ustava i izbornog zakona kako bi legitimni predstavnici Hrvata bili u vlasti - rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima s predstavnicima 20-tak hrvatskih udruženja među kojima su i Hrvatska matica iseljenika, Hrvatski svjetski kongres, više organizacija HDZ-a ponovno su intenzivirani odnosi kako bi bili svojevrsna logistika za lobiranje oko hrvatske jednakopravnosti te gospodarskog povezivanja s domovinom.

Vrlo nam teško pada jer Hrvatima nije osigurana jednakopravnost u BiH. Pozivam svoje prijatelje Bošnjake da se ne igraju sa sudbinom Hrvata i ne nameću političke predstavnike koji njima odgovaraju - istaknuo je Veselko Jovanović, predsjednik Koordinacije HDZ-a Sjeverna Rajna–Vestfalija. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox