HR.business 2031: Banke i financijska društva

Govoreći o varijablama koje oblikuju budućnost, Velimir Šonje iz Arhivanalitike naveo je šest čimbenika koji će utjecati na budućnost Hrvatske 2031. godine, a to su: demografija, tehnologija, internacionalizacija, liberalizacija, kultura i politika.

 

Cijena kapitala u Hrvatskoj će biti na razini cijene kapitala kao i u drugim zemljama, rekao je Šonje. Osvrnuo se na outsourcing podataka rekavši da će toga gledajući do 2031. biti sve više.

Što se tiče ne bankarskog dijela tu se budućnost već dogodila jer mi već živimo budućnost nego je samo pitanje da se sve konsolidira, a moguće je da ćemo u budućnosti vidjeti Zagrebačku burzu kao kotaciju neke veće burze, rekao je Šonje.

Financijska tržišta u budućnosti

Odgovarajući na pitanje kako će kompanije kroz 20 godina posuđivati novac, Vedrana Jelušić Kašić iz EBRD-a, rekla je da će firme sve više posuđivati novac s tržišta kapitala, dok će srednja i manja poduzeća izvore financiranja i dalje tražiti na klasičan način kod banaka. Dodala je da bi se Zagrebačka burza u budućnosti mogla specijalizirati za manja i srednja poduzeća.

Petar Brkić iz tvrtke Abacus brokeri rekao je da je u budućnosti izgledno da će se dogoditi određena vlasnička preslagivanja na Zagrebačkoj burzi.

Odgovarajući na pitanje hoće li domaće banke postati podružnice Zoran Bohaček iz Hrvatske udruge banaka rekao je da će tržište sve diktirati, dodajući da pozicije na hrvatskom bankarskom sustavu nisu zacementirane, nego je izgledno da će doći do konsolidacija i spajanja.

Za 20 godina nadam se da nećemo biti u Hrvatskoj jer bi to značilo da su tržišta dovoljno razvijena i da postoji dovoljno sredstava financiranja, rekla je Vedrana,a  sada se okrećemo investiranju u okoliš, energetski sektor i poljoprivredu jer je tu teže dobiti sredstva kod komercijalnih banaka, rekla je Jelušić Kašić iz EBRD-a.

 

Autor: Jasmina Kolić

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox