Hrvati kupili 31 Porsche, a idu na putovanja od 24.000 kuna

Svi pričaju o krizi, ali za hrvatske bogataše čini se krize nema. Porastao je broj prodanih primjeraka luksuznih automobila u usporedbi s prošlom godinom, piše Jutarnji list

Veliki dio građana pogođen je krizom, ali ipak postoji manji dio onih koji uživaju u luksuzu. Ove godine prodana su dva Ferrarija, jedan Bentley i Rolls Royce. Za usporedbu prošle godine nije prodan niti jedan primjerak skupocjenih metalnih ljubimaca. Posebno je zanimljiva činjenica da je ove godine prodan čak 31 Porsche za razliku od prošlogodišnjih 27 prodanih primjeraka. Kada govorimo o skupocjenim automobilima koji su ipak malo dostupniji cijenom od Ferrarija i Beteleya ne treba zanemariti niti 181 Audi i 87 BMW-a koji su prodani ove godine.

Pad u prodaji bilježi Jaguar jer lani je prodano 12 primjeraka, a ove godine tri. Nisu puno bolje prošli niti Mercedes i Land Rover koji također bilježe pad prodaje. Ako ste mislili da ove brojke ne odgovaraju broju viđenih automobila na gradskim ulicama niste se prevarili. Stručnjaci upozoravaju da je najmanje 50 posto skupocjenih automobila kupljeno i registrirano u inozemstvu zbog manjih troškova. Od siječnja do listopada prodan je 35.951 automobil što je za 12,4 posto više nego u istom razdoblju lani. 

Putovanja od 24.000 kuna 

Kriza nije pogodila niti tržište putovanja pa se tako traži karta više za putovanje na Šri Lanku i Maldive čija je cijena po osobi 24.000 kuna. Ali sociolog Ivan Burić upozorava da riječ o jako maloj skupini ljudi koje kriza nije okrznula. Ta skupina ljudi, dakle menadžeri na srednjim ili višim pozicijama, stručnjaci ili vlasnici kompanija, pritajili su se prethodne dvije godine kako bi vidjeli kako će kriza utjecati na njihov posao. Sada, kada su procijenili da njihov standard neće biti doveden u pitanje, dali su si oduška i ponovno počeli trošiti. No broj takvih potrošača je vrlo mali, smatra Burić. 

Kada je riječ o najbogatijoj klasi u društvu zanimljivo je da je pad prodanih jahti čak 85 posto što je ipak dokaz da kriza pogađa i najbogatije. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 8. listopada 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox