Hrvatska konkurentnost na 46. mjestu, a najviše problema s korupcijom na granici

Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate izvješća Svjetskog gospodarskog foruma o Globalnom omogućavanju trgovanja 2012. prema kojem je Hrvatska na 46. mjestu od ukupno 132 zemlje obuhvaćene istraživanjem, čime je zadržala svoju poziciju u odnosu na prošle godine.

Prema istraživanju, iza Hrvatske su na rang ljestvici zemlje EU poput Mađarske, Poljske, Italije, Slovačke, Grčke, Rumunjske i Bugarske. Vodeće zemlje i ove godine su Singapur i Hong Kong, a među prvih top pet zemalja nalaze se još Danska, Švedska i Novi Zeland. Te zemlje prednjače na ljestvici zbog svoje otvorenosti u međunarodnom poslovanju i investicijama kao sastavnom dijelu uspješne ekonomske strategije. Uz to, najveće njihove prednosti su vrlo efikasno granično uređenje te poticajno poslovno okuženje. Indeks omogućavanja trgovanja svaku zemlju ocjenjuje kroz četiri faktora - otvorenost tržišta, granično uređenje, razvijenost transportne i komunikacijske infrastrukture te poslovno okruženje.

Hrvatska je najbolje ocijenjena po kriteriju transportne i komunikacijske infrastrukture, koji uključuje dostupnost te kvalitetu infrastrukture i usluga, gdje je zauzela 33. mjesto, što je poboljšanje za pet pozicija. Po kriteriju otvorenosti tržišta Hrvatska je na 42. mjestu, što je u odnosu na 2010. pogoršanje za 14 mjesta. Po graničnom uređenju Hrvatska je na 61. mjestu, a po poslovnom okruženju na 60. mjestu, što je poboljšanje od tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Među najproblematičnijim faktorima za trgovanje u Hrvatskoj prepoznati su pristup financiranju izvoznika, neadekvatna proizvodna tehnologija i vještine, identifikacija potencijalnih tržišta i kupaca, tehnički uvjeti i standardi u inozemstvu, opterećujuće uvozne procedure, tarifne i netarifne barijere, domaći tehnički uvjeti i standardi, korupcija na granici, kriminal i krađa i dr.

U ovogodišnjem istraživanju Hrvatska po otvorenosti tržišta stagnira u odnosu na prošlo razdoblje, kazao je predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić napominjući kako je cilj biti među konkurentnijim zemljama na svijetu. Zbog toga je potrebno dinamičnije provoditi strukturne reforme i kreirati održivi rast hrvatskog gospodarstva kroz poticanje izvoza i rast privatnog sektora, kazao je. Od zemalja regije, najlošije je rangirana BiH koja je na 80. mjestu, dok su Srbija na 71., Makedonija na 61., a Albanija na 49. mjestu. Crna Gora je ove godine najbolje rangirana na 39. mjestu. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox