Hrvatska podržava regionalni pristup u Preporukama Europske komisije o kretanju unutar EU

Europska Komisija predstavila je prijedlog Preporuka o koordiniranom pristupu ograničenju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju COVID-19, a Hrvatska udruga turizma Vladi RH poslala je dopis u kojem poziva da Hrvatska snažno podrži usvajanje Preporuka u što skorijem roku uz prijedloge izmjena zajedničkih kriterija i zajedničkih mjera koje je Vlada i prihvatila.


Građanima i poduzećima potrebna je predvidljivost. Države članice moraju učiniti sve kako bi utjecaj ograničenja putovanja na društvene i gospodarske prilike bio što manji. Pod time se podrazumijevaju jasni i usuglašeni kriteriji te jasno, potpuno i pravodobno informiranje javnosti. Zato se Hrvatska udruga turizma zalaže za koordinirani i regionalni pristup ograničenju slobodnog kretanja od samog trenutka otvaranja  internih granica EU, a uvjereni smo da bi ranije prihvaćanje takvog pristupa stvorilo preduvjet ostvarivanju mnogo boljih rezultata u posezoni ove godine, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.
 
U Preporukama se utvrđuju četiri glavna područja u kojima je potrebna bliska suradnja država članica u uvjetima COVID-19 pandemije:

  • zajednički kriteriji i pragovi država članica za uvođenje ograničenja i restrikcija za kretanje ljudi
  • mapiranje zajedničkih kriterija dogovorenim kodom bojom
  • zajednički okvir za mjere koje se primjenjuju na putnike iz visokorizičnih područja
  • jasno i pravovremeno informiranje javnosti o svim ograničenjima

 
Za zajedničke mjere putovanja prema područjima ili iz područja većeg rizika HUT je predložio da se državama članicama prvenstveno savjetuje primjena ciljanog regionalnog pristupa u identificiranju područja većeg rizika, umjesto da se primjenjuju zajedničke mjere za cijeli teritorij država članica.
 
HUT je Vladi predložio da sve države članice prvo jasno definiraju regije ili područja na svom teritoriju i budu obvezne svakodnevno dostavljati podatke po tim područjima ECDC-u, kao i lokalnim i nacionalnim vlastima, medijima i općoj javnosti. Zajednički kriterij trebao bi pratiti i objavljivati ECDC prvenstveno na regionalnoj razini, a ne na razini država članica, a ECDC bi trebao objavljivati kartu regija označenih različitim bojama, a ne kartu država u različitim bojama.
 
Prema analizi ključnog kriterija (broj novozaraženih na 100,000 stanovnika u posljednjih 14 dana) po regijama ili županijama, jasno je da su nastale značajne razlike u epidemiološkoj situaciji u različitim dijelovima Hrvatske u proteklom razdoblju koje također pokazuju da kretanje turista u određenim regijama (npr. Sjeverni Jadran) nije bilo potrebno ograničavati.

Europska industrija putovanja i turizma za koordinaciju i dogovor oko testiranja
 
Europska industrija putovanja i turizma apelira na izvršna tijela EU da potaknu vlade na ukidanje karantenskog režima i uvođenje koordiniranih ograničenja i testiranja. Široka skupina zainteresiranih i korona-krizom najpogođenijih strana, koja uključuje međunarodno udruženje zrakoplovnih prijevoznika (IATA), više od 5000 tvrtki i milijune radnika u sektorima od zrakoplovstva i putničkih agencija do hotela, restorana i kampova i njihovih opskrbnih lanaca uputila je pismo Ursuli von der Leyen, predsjednici Europske komisije. "Tražimo da rješavanje ovog pitanja postane prioritetom. Turizam u Europi generira 10 posto ekonomske proizvodnje i zapošljava 12 posto radne snage", upozoravaju dodajući da i da se ignoriranjem u pitanje dovodi oporavak gospodarstava. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox