Hrvatski Telekom podržao uniGluko

uniGluko je integralno rješenje za siguran, točan i pravodoban prijenos i uvid u podatke o mjerenjima glukoze u krvi, te podršku za upravljanje dijabetesom. Usluga je smještena u Podatkovnom centru Hrvatskog Telekoma, a u pilot fazi je već u upotrebi u nekoliko bolnica. Za razvoj kompanije uniGluko brine se startup akcelerator Deutsche Telekoma hub:raum.

U sklopu širokoga raspona podrške startup kompanija, od suorganizacije natjecanja Zid poslovnog uspjeha do pokroviteljstva evenata kao što je Idea Knockout, Hrvatski Telekom snažno je podupro inovativni sustav uniGluko koji nudi rješenje za analizu podataka o dijabetesu.

uniGluko je integralno rješenje za siguran, točan i pravodoban prijenos i uvid u podatke o mjerenjima glukoze u krvi, te podršku za upravljanje dijabetesom koja bitno poboljšava kvalitetu života pacijenta, utječe na ishode liječenja i smanjuje troškove zdravstvenog sustava. Osim toga, uniGluko nudi usluge koje daju podršku liječnicima i pacijentima u tretiranju dijabetesa.

„Sustav je razvila tvrtka SD Informatika i istraživači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a Hrvatski Telekom prepoznao je potencijal u ranoj fazi i sudjelovao u oblikovanju konačne usluge i podizanju na produkcijsku razinu uz smještaj u Podatkovnom centru Hrvatskog Telekoma i najviše razne skalabilnosti i sigurnosti“, istaknuo je Marijo Volarević, direktor Odjela za e-kompaniju Hrvatskog Telekoma. 

Sustav je u pilot fazi te je već u upotrebi u nekoliko bolnica u suradnji s HZZO-om, a predstavljen je i delegaciji svjetske zdravstvene organizacije te nizu udruga pacijenata i stručnih skupova.

Stručnjaci procjenjuju da se 80% slučajeva komplikacija povezanih s dijabetesom, kao što su sljepoća i amputacija, može spriječiti ako se pacijenti pridržavaju zdrave prehrane, redovito vježbaju i svaki dan provjeravaju razinu šećera u krvi. Integritet mjerenih podataka je česti problem za zdravstvene djelatnike, između ostalog, zbog velikog broja različitih glukometara na tržištu, koji svaki ima svoj softver i priključak – dok su bilješke pacijenata često netočne.

uniGlukovo integrirano rješenje za dijabetes uključuje hardver i softver za ordinacije, mobilnu aplikaciju i uređaj za pacijenta, kao i backend u oblaku. Rješenje se povezuje sa skoro svim vrstama glukometara čime je pacijentima i liječnicima lakše pratiti razine šećera u krvi. Budući da se podaci pohranjuju u oblaku i može im se pristupiti s bilo kojeg mjesta, liječnik je u mogućnosti lako pročitati mjerenja i optimizirati terapiju za pacijenta.

Luka Celić, direktor uniGluka izjavio je kako uniGluko predstavlja trenutačno jedno od tehnološki najboljih rješenja u svijetu kada govorimo o digitalnom prijenosu podataka razine šećera u krvi, jer rješava problem povezivanja i analiziranja podataka iz velikog broja različitih glukometra. Putem inovativnog uređaja za osobe s dijabetesom i uređajem za liječnike, podaci se prenose iz glukometra u centralni poslužitelj u oblaku u svega nekoliko desetaka sekundi. Tako prebačeni podaci vidljivi su i liječniku i osobi s dijabetesom  na računalu ili na pametnom telefonu. Nudi prednosti samim osobama s dijabetesom u pridržavanju terapije, liječnicima u lakšem i bržem analiziranju podataka osoba s dijabetesom, a zdravstvenim sustavima u kvalitetnijem vođenju ove bolesti. Inovativnost i prednosti uniGlukoa uočili su osim liječnika i drugi sudionici zdravstvenog sustava: Savez udruga osoba sa šećernom bolesti, pacijenti, Ministarstvo zdravlja, HZZO, liječnici i predstavnici proizvođača glukometra.

Osnivači uniGlukoa su Ratko Mađarević, Luka Celić, Saša Cvetojević i SD Informatika na čelu sa Sinišom Drobnjakom. Početkom lipnja njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom, s preko 198 milijuna korisnika u više od 50 zemalja širom svijeta, putem svog poslovnog inkubatora Hub:raum investirao je u uniGluko te ga priprema za tržište. DT je procijenio da valuacija kompanije iznosi preko milijun eura.

„S uniGluko timom smo u kontaktu već duže vrijeme. S obzirom na kompleksnost njihovoga proizvoda i poslovnog modela, bilo je potrebno mnogo usklađivanja, ali sad samouvjereno mogu reći da je uniGluko jedinstvena kombinacija znanstvenog i  poduzetničkog duha koji će Hrvatsku staviti na kartu Europe kao zemlje sa jednim od najnaprednijih digitalnih e-health sustava. Projekt je nastao kao plod istraživačkog rada i pravom kombinacijom potpora i poduzetničkog pristupa se transformirao u nešto zaista jedinstveno. S Hrvatskim Telekomom uniGluko je dobio novu dimenziju i mogućnost skaliranja proizvoda na ostatak Europe“, istaknuo Luka Sučić iz hub:rauma.  

Više o sustavu uniGluko: www.unigluko.com

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox