Iran unaprijed odbacuje optužbe IAEA-e

Iran unaprijed obacuje optužbe iz izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu koji se treba objaviti ovih dana, jer se temelje na "krivotvorenim dokumentima", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, a prenose mediji u nedjelju.

 

Izvješće koje se treba objaviti u utorak ili u srijedu, Izrael bi mogao iskoristiti za preventivan vojni napad na Iran, po pisanju izraelskih glasila koja proteklih dana spekuliraju o mogućnosti zračnog napada na iranska nuklearna postrojenja.

U izvješću koje će IAEA podnijeti svojim članicama navode se nove indicije o naporima Irana da proizvede nuklearne bojne glave i rakete kadre da ih nose, kažu diplomati u UN-ovoj agenciji. Držimo da su ti dokumenti krivotvoreni i više puta smo rekli da su neutemeljeni - rekao je Salehi prilikom susreta s kolegom iz Burundija, a prenosi agencija Isna. No ako ih (IAEA) želi koristiti, spremni smo sučeliti se s time jednom zauvijek - dodao je Salehi.

Izraelski predsjednik Shimon Peres upozorio je u subotu navečer da je napad Izraela na Iran "sve izgledniji", a šef izraelske diplomacije Avigdor Liebermann ocijenio je da će izvješće IAEA-e "svakako" dokazati vojne ciljeve iranskog nuklearnog programa. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox