Istraživanje: Da su sada izbori Obama bi izgubio!

Istraživanje koje su proveli medijska kuća McClatchy i agencija Marist pokazuje da je Obamina popularnost pala na najnižu razinu do sada, na svega 42%. Da su izbori danas, prema navedenom istraživanju, Obama bi izgubio od republikanskog protukandidata.

Jedan od razloga da sve manje birača odobrava Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti je pad potpore među demokratima u posljednjih nekoliko tjedana što se povezuje s Obaminom zaokretom prema politici centra i kompromisa s republikancima koji su uvjerljivo pobijedili na kongresnim izborima u studenome.

Prema anketi 74 posto demokrata odobrava Obamino obnašanje dužnosti što je znak da je i dalje iznimno popularan u svojoj bazi. No, taj je broj za 9 postotnih bodova manji od onoga u studenom, prema McClatchyu.

U međuvremenu se njegova stopa neodobravanja gotovo udvostručila došavši s 11 posto na 21 posto u posljednjih mjesec dana.

Među onima koji sebe opisuju kao liberale Obamina stopa odobravanja pala je sa 78 posto u studenome na 69 posto u prosincu.

U isto vrijeme njegov položaj među nezavisnim biračima, skupini koja ga je 2008. uvela u Bijelu kuću, ostao je slab. Samo 39 posto nezavisnih birača odobrava Obamino obavljanje posla, u usporedbi s 50 posto koji ne odobravaju. U toj je biračkoj skupini zabilježen 20-postotni pad potpore otkako je Obama izabran.

Kod usporedbe s nekim od mogućih republikanskih protukandidata na izborima 2012. anketa je pokazala da bi, ako se izbori održavaju danas, Obama tijesno izgubio od bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya, s 44 posto prema 46 posto glasova, te da bi tijesno pobijedio bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeea, s 47 posto prema 43 posto glasova.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox