Istraživanje: Na poslu uglavnom vlada prijateljska atmosfera

Anketa koju je portal MojPosao tijekom srpnja proveo među 619 ispitanika pokazala je da je više od polovice anketiranih u prijateljskom odnosu s kolegama s posla, no ne druže se van radnog vremena.

Više od polovice ispitanika, njih 53 posto, je reklo da su s kolegama u prijateljskom odnosu, ali se ne druže izvan radnog mjesta. Uglavnom ističu da je na poslu atmosfera prijateljska, a odnosi kolegijalni, što smatraju važnim za kvalitetno obavljanje posla, ali se s kolegama ne druže izvan posla, jer bi takav prisniji odnos mogao negativno utjecati na kvalitetu rada. Neki ispitanici kažu da s kolegama ne dijele iste interese, pa nemaju ni osnove za druženje izvan radnog mjesta. Dio ih dodaje da privatno žele odvojiti od poslovnog i da ionako veliki dio vremena provode s kolegama, pa se u slobodno vrijeme žele družiti s obitelji i prijateljima izvan poslovnog kruga.

Da na poslu ima dobre prijatelje s kojima se druže i izvan radnog mjesta kaže 26 posto ispitanika. Većina ih ističe da s kolegama dobro funkcioniraju i poslovno i privatno. S obzirom na količinu vremena koja se provodi na poslu, dodaju, logično je da se među onima sa sličnim interesima razviju i čvršća prijateljstva. Smatraju i da su zaposlenici tada zadovoljniji poslom, a rezultati su bolji. No, dio ih tvrdi kako se pridržavaju pravila da se na druženjima u slobodno vrijeme posao ne spominje. Rezultati ankete pokazali su da strogo profesionalan odnos s kolegama ima 17 posto ispitanika.

Služba služba, a družba družba

Oni tvrde da su iz iskustva shvatili da je "služba služba, a družba družba". Korektne međuljudske odnose na radnom mjestu smatraju poželjnima, ali mišljenja su kako previše "privatnoga" na poslu može uzrokovati samo probleme. Neki pak ističu da su međuljudski odnosi na njihovom radnom mjestu loši, pa nema ni temelja za razvoj prijateljstva. Anketa je pokazala kako s najboljim prijateljem radi 4 posto ispitanika. Neki su najboljeg prijatelja doveli u tvrtku, a neki su se u istoj tvrtki našli slučajno, dok ih dio ističe da su upravo tijekom zajedničkog rada razvili takvo čvrsto prijateljstvo. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox