ISTRAŽIVANJE: Smiju li se hrvatski poslovnjaci?

Kažu da je smijeh lijek za sve te da osmijeh otvara sva vrata. Oni koji se često smiju vjerojatno su se uvjerili u istinitost ovih tvrdnji, no stoje li one kada je u pitanju uredski bonton? Dozvoljavaju li to hrvatski poslodavci, provjerili su časopis Poslovni savjetnik i konzultantska tvrtka Proago.

Većina ispitanika ispostavila se zaposlenima u bankarskom sektoru, financijama te javnoj upravi. Unatoč tome što bismo od ovih djelatnosti očekivali strogu i uštogljenu uredsku atmosferu, većina ispitanika radi ili u ležernom, ali tihom okruženju (36%) ili pak u veselom i opuštenom (33%). Čak i većina poslodavaca podržava smijeh i ležernu atmosferu (42%).

Hrvatski su se zaposlenici u većini izjasnili kako uredska atmosfera uvelike utječe na njihovo ponašanje i rad, a kako ih veselo okruženje potiče na bolji i produktivniji rad (72%). Sukladno tome 73% ispitanika smijalo se baš na dan provođenja istraživanja, dok je tek 5% njih reklo da se ne sjeća kada su se zadnji put uopće nasmijali.

Rezultati pokazuju kako se većina Hrvata smije na poslu i to najčešće svakodnevnim dogodovštinama i pričama, a uvjereni su i da se količina smijeha ne smanjuje s godinama. Mogli bismo zaključiti kako ljudima treba pozitivne radne atmosfere i smijeha u ovom općem „kriznom“ razdoblju, a ukoliko je istina da smijeh donosi i veću produktivnost te bolje uredske odnose, možda bi se onih 12% poslodavaca koji zabranjuju smijeh na radnom mjestu trebalo zapitati koliko je pametno „kočiti“ jednu od jako važnih ljudskih potreba. (ps)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox