Izmjene Kaznenog zakona: Posjedovanje droge za osobnu upotrebu tretirat će se kao prekršaj

Novi Kazneni zakon uz brojne izmjene, poput težeg kažnjavanja silovanja u braku, maksimalne kazne zatvora od 50 godine donosi i novinu u dijelu koji se bavi zloporabom droga, piše Vjesnik.

Prema prijedlogu radne skupine u Kaznenom zakonu nema dosadašnjeg djela posjedovanja droge za koji je propisana kazna do godine zatvora. Odnosno posjedovanje droge za osobnu upotrebu više neće biti kazneno djelo, nego će ući u područje prekršaja. List piše kako se time otvaraju preduvjeti za dekriminalizaciju lakih droga.

HDZ je uvijek imao jasan stav protiv dekriminalizacije lakih droga, a stav SDP je bio suprotan. Još su se 2009. u saborskim raspravama SDP-ovi zastupnici Ingrid Antičević Marinović i Šime Lučin zalagali za dekriminalizaciju lakih droga ističući da o tome razmišljaju i mnoge europske zemlje što bi posljedično smanjilo stopu kriminala.

Dokle god je posjedovanje droge kažnjivo djelo, to nije dekriminalizacija. Riječ je samo o tome hoće li to djelo biti kažnjivo po prekršajnom zakonu, kojim se kažnjavaju djela s nešto manje društvene opasnosti, rekla je HDZ-ova Ana Lovrin. Dodala je kako je potrebna rasprava o tome kako će se tretirati posjedovanje, a tu nije uvijek ključna samo količina nego i druge okolnosti i indicije koje pokazuju da je droga bila za osobnu upotrebu ili za prodaju.

Ključna količina

U većini europskih zemalja inicijativa je da se posjedovanje manje količine lakih droga okarakterizira kao prekršaj. Dubravko Klarić, predstojnik Vladina ureda za suzbijanje zloporabe droga kaže da se pri donošenju zakona mora definirati količina koja se može pronaći kod osobe.
Ministarstvo zdravstva donijelo bi listu o količinama dopuštenim za osobnu upotrebu. No, posjedovanje droge i dalje mora ostati u domeni kažnjavanja, bilo prekršajnoj, bilo kaznenoj, kako bi osoba koja "manipulira" drogom znala da će biti kažnjena. Uz novčane kazne, prekršajni sudac bi izricao mjere poput nadzora, savjetovanja ili eventualnog psihijatrijskog liječenja, zaključio je Klarić. (jk)

 

Izvor: www.vjesnik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox