Izrael i SAD osudili ulazak Palestinaca u UNESCO

Prijam Palestine u UNESCO udaljuje perspektive za postizanje bliskoistočnog mirovnog sporazuma, ocijenila je u ponedjeljak izraelska vlada, a ulazak Palestine u UN-ovu organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu osudila je i Bijela kuća.

 

"Izrael odbacuje odluku Opće skupštine UNESCO-a kojom se prihvaća Palestina kao država članica organizacije", piše u priopćenju izraelskog ministarstva vanjskih poslova. "Radi se o jednostranom palestinskom manevru koji ništa neće promijeniti na terenu ali udaljuje mogućnost mirovnog sporazuma", ističe se u priopćenju.

Bijela kuća je ocijenila da je glasovanje UNESCO-a koje je dovelo do prijama Palestine kao punopravne članice "preuranjeno" i "kontraproduktivno" s obzirom na očekivan nastavak mirovnih pregovora na Bliskom istoku.

Današnje glasovanje o prijamu Palestinske samouprave u UNESCO preuranjeno je i kontraproduktivno u odnosu na cilj međunarodne zajednice o postizanju mira - potpunog, pravednog i trajnog na Bliskom istoku - izjavio je glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame Jay Carney.

SAD je već naveo da će u slučaju pozitivnog glasovanja razmotriti prekidanje financiranja djelatnosti UNESCO-a. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox