Izvoz Hrvatske u pet mjeseci porastao 5,4, a uvoz 5 posto

Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih pet mjeseci ove godine 27 milijardi kuna, što je 5,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 5 posto, na 44,9 milijardi kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

 

Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih pet ovogodišnjih mjeseci iznosio je 17,8 milijardi kuna, što je za 4,3 posto veći deficit nego u istom razdoblju prošle godine.

 

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prvih pet mjeseci 60,3 posto

Izraženo pak u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do svibnja iznosio je 3,7 milijardi eura, što je za 3,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 3,3 posto, na 6,1 milijardu eura.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih pet mjeseci dosegnuo je 2,4 milijarde eura, što je 2,7 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Samo u svibnju izvozeno je robe u vrijednosti od 696,7 milijuna eura, što je za 17,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Svibanjski uvoz je istodobno porastao za 3,4 posto, na 1,32 milijarde eura.

 

Pojedine značajnije izvozne djelatnosti

Tako je izvoz proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda povećan za 50 posto, na 399 milijuna eura, kemikalija i kemijskih proizvoda za 21,3 posto, na 264 milijuna eura, proizvodnje strojeva i uređaja za 21,5 posto, na 222,7 milijuna, gotovih metalnih proizvoda za 12 posto, na 182 milijuna eura itd.

S druge strane, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, u prvih pet mjeseci ostvaren je izvoz u vrijednosti od 533,9 milijuna eura, što je 21,6 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox