"Jabuka" nadmašila očekivanja: U tri mjeseca prodano 35 milijuna iPhonea

Najvrednija svjetska kompanija Apple izvijestila je o snažnoj prodaji pametnih telefona iPhone u prvom ovogodišnjem tromjesečju te o poslovnim rezultatima iznad očekivanja analitičara na Wall Streetu.

Tehnološki div Apple izvijestio je kako je u prva tri ovogodišnja mjeseca prodao 35 milijuna iPhonea, gotovo dva puta više nego prije godinu dana, premašivši očekivanja analitičara. Neto dobit kompanije u tom je razdoblju dosegnula 11,6 milijardi dolara ili 12,30 dolara po dionici. To je gotovo dvostruko više u odnosu na 6 milijardi ili 6,40 dolara po dionici ostvarenih prije godinu dana.

Prihod te kompanije iznosio je 39,2 milijarde dolara, što je rast za 59 posto u odnosu na godinu ranije. Analitičari su očekivali da će prihod dosegnuti 37 milijarde dolara. Međutim, Appleova prodaja Ipad-ova bila je manja od očekivanja, u visini od 11,8 milijuna komada. No, to je čak dva i pol puta više nego u istom tromjesečju godinu prije.

Prodaja Mac-ova bila je tek neznatno ispod očekivanja i dosegnula je 4 milijuna komada. To je za 7 posto više nego prošle godine. U međuvremenu, ukupno tržište osobnih računala poraslo je za otprilike 2 posto. Tržišna kapitalizacija Apple sada iznosi 559 milijardi dolara. Druga najvrednija svjetska kompanija, Exxon Mobil vrijedi 407 milijardi dolara. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox