Jačanje suradnje Sveučilišta u Zagrebu i Novom Sadu

Rektori Sveučilišta u Novom Sadu i Sveučilišta u Zagrebu, Miroslav Vesković i Aleksa Bjeliš, potpisali su u glavnom gradu Vojvodine sporazum o suradnji, prenijeli su vojvođanski mediji. Sporazumom, čijem je potpisivanju u Novom Sadu nazočio i predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predviđeno je „intenziviranje suradnje u okviru sklopu doktorskih studija, kao i znanstveno-istraživačkog rada".

 

Potpisivanjem sporazuma bit će moguće pojedinačne projekte i inicijative profesora i suradnika Sveučilišta u Novom Sadu i Sveučilišta u Zagrebu pretvoriti u sustav, koji podrazumijeva razmjenu znanja, bolju i veću konkurentnost nastavnika i istraživača. Pokrajinska vlada će i financijski podržati tu inicijativu - rekao je Pajtić, prenijela je Radio televizija Vojvodine.

Po riječima rektora Veskovića, potpisivanje sporazuma predstavlja novi prodor u suradnji visokoškolskih ustanova u regiji. Očekivanja od ovog sporazuma su velika i posebno je važna postojeća potpora od strane vlade Vojvodine, što daje još veću ozbiljnost ovoj suradnji, a ista takva podrška očekuje se i od ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske - rekao je Aleksa Bjeliš, i dodao kako suradnja dva sveučilišta traje od 2005.

Sporazum o suradnji dvije visokoobrazovne ustanove potpisan je u sklopu manifestacije "Dani Zagrebačkog sveučilišta na Univerzitetu u Novom Sadu". Manifestacija će obuhvatiti niz znanstvenih, kulturno-umjetničkih i sportskih sadržaja, te će, osim zajedničkog sastanka rukovodstava dva sveučilišta, biti održana znanstvena i stručna predavanja iz područja održivog razvoja i obnovljivih izvora energije, kao i iz područja biomedicinskih istraživanja, najavili su domaćini. Program obuhvaća i sudjelovanje sveučilišnih ekipa na međunarodnoj sveučilišnoj veslačkoj regati i koncert sastava "Bing-bang" Muzičke akademije u Zagrebu.

Sveučilišta u Novom Sadu i Zagrebu potpisnici su multilateranog sporazuma o suradnji na razini doktorskih studija iz 2010. kojim su u regiji zapadnog Balkana resursi svih sveučilišta-potpisnika stavljeni na raspolaganje potencijalnim kandidatima za istraživački rad na doktorskim studijama.

Intenziviranje suradnje dva sveučilišta pozdravilo je i vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini, no izrazilo je žaljenje što njihovi predstavnici ni na koji način nisu uključeni u taj projekt. I dalje na djelu imamo, unatoč nastojanjima najviših predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini, suradnju između hrvatskih i srbijanskih institucija koja posve previđa interese i potrebe Hrvata u Vojvodini. Osim što je ponižavajuće, nastavak ovakve prakse je i obeshrabrujuće po ovdašnje Hrvate, koji su do sada nekoliko puta spram vlasti RH isticali potrebu osnivanja katedre za kroatologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kao i probleme koji postoje na planu nostrificiranja diploma s hrvatskih sveučilišta - izjavio je za hrvatske i vojvođanske medije ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox